REŞIŢA – Compoziţia produsului autohton a dus la organizarea unor echipe complexe care să protejeze consumatorii cărăşeni.
Echipele, a căror coordonare ar putea fi făcută în cadrul comisiilor organizate de Instituţia Prefectului a fost soluţia pe care subprefectul Nicolae Miu Ciobanu a propus-o în momentul în care reprezentantul CJPC a precizat că cei zece comisari (cu tot cu şef) şi cele două maşini de serviciu nu pot acoperi întreg judeţul şi plaja controalelor care s-ar impune pe lângă cele tematice.
„Am fost întrebaţi în repetate rânduri dacă ştim ce conţine carnea de mici vrac sau alte reţete ale produselor puse în vânzare, sau dacă acestea sunt respectate. Nu ţine de atribuţiile noastre ci de cele al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Nu avem resursa umană şi nici logistică pentru a efectua controale peste cele impuse sau cele tematice în condiţiile în care un comisar rămâne în permanenţă la sediu pentru a prelua sesizările consumatorilor“, a precizat comisarul Florentina Popa. Cu toate acestea, la controlul alimentelor uşor perisabile au fost constatate, recent, abateri la 158 de kilograme şi valoare de 1.620 de lei. Abaterile amintite se refereau la depăşirea termenului de valabilitate, etichetă deteriorată, lipsa afişării preţului, mijloace de măsură neverificate metrologic, nerespectarea condiţiilor de depozitare, practici comerciale incorecte legate de ţara de provenienţă a produselor etc.
Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor şi-a acceptat limitarea resurselor şi competenţelor şi, ca atare, subprefectul judeţului a propus colaborarea cu alte instituţii în vederea controalelor. „Trebuie să vă gândiţi la cooperarea cu colegii de la DSVSA, cu Poliţia şi cu alte organe de control, în aşa fel încât să fie acoperite toate domeniile necesare de a fi verificate. Şi asta pentru ca să nu se piardă momentul operativ. De aceea, vă rog ca, înpreună cu Direcţia Sanitar Veterinară să faceţi prezentarea unei strategii în cadrul şedinţelor lunare ale comisiilor noastre pe care să o punem în practică în aşa fel încât să avem eficienţă dublă“, a subliniat subprefectul de Caraş-Severin, Nicolae Miu Ciobanu.
Referitor la compoziţia pastei de mici, membrii Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice prezenţi la acest dialog au fost curioşi dacă poate fi verificat şi tipul de carne utilizat la prepararea acestora în condiţiile în care reţeta la produsele vrac nu este afişată pentru consumatori. „Mai exact, în afara unui singur supermarket reşiţean care specifică acest lucru, vreau să ştiu dacă plătesc pentru reţeta tradiţională, cu carne de oaie, dau dacă am vită şi porc în produsul cumpărat“, a amintit gen. (r) Vasile Cocoşilă, preşedintele Asociaţiei cadrelor militare în rezervă şi retragere din Caraş-Severin. Răspunsul acestei dileme ar putea fi găsit de către noua echipă de control ce s-ar putea organiza în curând. Şi-atunci, subprefectul va putea adresa liniştit întrebarea membrilor acesteia: Băieţi, ce conţine pasta de mici?