Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Deşi până acum nu au fost solicitanţi pentru acest program, cei mai mulţi preferând programul „Tomata“, în acest an au fost 11 fermieri care au avut curaj să cultive şi usturoi în Caraş-Severin!

Am încercat anul trecut să aflăm, de la inginerii agricoli, de ce nu accesează fermierii cărăşeni programul „Usturoiul“, prin care Ministerul Agriculturii acordă ajutoare de minimis de până la 3000 de euro. Răspunsul a fost că în judeţul nostru nimeni nu se hazardează să cultive usturoi mai mult decât consumul propriu, pământul nefiind propice pentru producţii mari. Se pare că anul acesta s-au găsit totuși 11 fermieri care au accesat programul, recent, o echipă a Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Caraş-Severin deplasându-se pe teren pentru a evalua culturile.

La Socol, ing. Adina Bâte a stat de vorbă cu doi fermieri care au venit de câţiva ani în această comună de frontieră, doi sibieni stabiliţi mai întâi în Austria, ulterior reveniţi în România, în comuna de pe Clisura Dunării. Ei au ales să facă agricultură la noi, în primul rând datorită poziţionării geografice, după ce au făcut un tur al României în acest sens.  Spun că usturoiul pe care îl recoltează acum de pe cele 8 ha cultivate e foarte frumos, de calitate, urmând să-l valorifice în funcţie de evoluţia preţurilor pe piaţă, fie acum, fie la toamnă, fie în iarnă, după ce se usucă. Din păcate, cultura e invadată de buruieni, aşa cum a constatat specialistul DAJ, însă cei doi tineri cultivatori se justifică prin costurile mari ale utilajelor agricole, pe care le vor achiziţiona, probabil, pe viitor.

Referitor la condiţiile accesării programului, ing. Adina Bâte a precizat: „Se fac controale, două fiind efectuate deja, unul la identificarea culturii, iar al doilea se face pentru evaluarea culturii înainte de recoltare. În perioada 15 iunie – 22 noiembrie se face valorificarea culturii, iar documentele justificative se depun la DAJ până în data de 29 noiembrie. Valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarului este de maximum 3000 de euro pentru 1 ha, echivalentul în lei“.

Se pare că este, într-adevăr, un eveniment pentru judeţul Caraş-Severin, directorul DAJ Caraş-Severin, dr. ing. Liviu Munteanu, adăugând: „Inginerii de la Direcția Agricolă sunt prezenți în fiecare zi în teren, cel puțin trei echipe, alături de fermieri și sunt martorii schimbărilor de paradigmă în agricultura românească: o nouă generație de fermieri, care mânuiesc tractorul, sapa și calculatorul, cu pasiune și interes. Accesează fonduri europene, scriu proiecte și studiază tehnologii moderne. Mulți abordează cu curaj segmentul de agricultură ecologică. De la ei avem ce învăța. Țara are nevoie de hrană sănătoasă, produsă în pământ românesc. Culturile sunt în sistem ecologic, arată excepțional. Anul acesta vom mânca usturoi românesc, sub formă de mujdei… cu pește fript prins pe Clisura Dunării și mămăligă din mălai de la morile de la Rudăria“.

JCS-Alexandra Gorghiu