Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Până acum, arhitecţii Asociaţiei Locus au strâns peste 28.000 de euro, aproape jumătate din suma necesară pentru lucrările de punere în siguranţă a trei dintre cele mai afectate zone ale Băilor Neptun!

Pentru salvarea celui ce a fost cândva cel mai modern spa din Europa, Băile Neptun din Herculane, echipa de arhitecţi a Asociaţiei Locus continuă lupta. Până la momentul actual, cei de la Locus au strâns suma de 25.000 de euro, la care se adaugă peste 3000 de euro din sponsorizări. Lucruri mai puţin ştiute despre aceste clădiri de patrimoniu au fost dezvăluite recent de Oana Chirilă, preşedinta Asociaţiei Locus. Ultima reparaţie capitală la Băile Neptun a fost în perioada regimului comunist, prin anii ’70. Astăzi, pentru a interveni în trei sectoare ale clădirii, aflate în stare avansată de degradare, nu se găsesc 60.000 de euro pentru ceva unic, ce a costat la vremea respectivă echivalentul a 4,5 milioane de euro.

Băile Neptun din Herculane au fost realizate între 1883-1886, după planurile arhitectului maghiar Alpar Ignat. Execuţia stabilimentului Băilor Neptun, cu excepţia Podului de Fontă, a avut un cost de 220.000 de forinţi (echivalentul a 4,5 milioane de euro astăzi). Proiectul iniţial era format din următoarele spaţii: 70 de cădiţe de tratament, 10 căzi de piatră, 2 saune, 2 camere de inhalaţie, sală de aşteptare, garderobă. Băile au fost frecventate de marile elite ale vremii, în total aproximativ 100 de persoane puteau beneficia concomitent de tratament. Izvorul şi baia publică au purtat după deschidere numele de Szapary, după ministrul Finanţelor, Gyula Szapary, acesta fiind cel care a organizat concursul de arhitectură. Clădirea a trecut prin multe transformări ulterioare, începând cu anul 1909. Ultima reparaţie capitală a avut loc în anii ‘70, valoarea investiţiei la momentul respectiv fiind de 1.500.000 de lei. Astăzi, Băile Neptun, deşi sunt superbe şi foarte frumoase ca arhitectură, sunt în stare de abandon, după cum se poate vedea, iar noi, Herculane Project, încercăm să le salvăm şi să le punem în siguranţă.“, a precizat Oana Chirilă.

JCS-Nicoleta Moraru