Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – … iar aleșii locali se piaptănă în discuții. Ar vrea ca lucrurile să se facă „de îndată“ pe banii județului, dar licența să revină orașului!

Robinetul apelor termale de la Băile Herculane e aproape oprit, pacienții și turiștii sunt privați de „medicamentul“ milenar, vechiul operator și-a pierdut licența, iar județul face deja demersurile pentru a obține alta nouă. S-a considerat că județul are capacitatea financiară necesară să dreagă busuiocul delăsării de decenii, astfel că va prelua licența, însă există și păreri că apa ar trebui să rămână în grija celor de pe Valea Cernei. Motiv pentru care șeful județului a fost prezent, zilele trecute, în fața consilierilor locali din stațiune, pentru o discuție.

„Am fost contactat de conducerea ANRM și informat că putem primi această licență, gratuit, la Consiliul Județean, ne-a declarat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean. Am făcut repede un plan. După ce obținem licența, putem investi 8-9 milioane de lei în infrastructura de transport a apei termale, în parteneriat cu AquaCaraș (singura firmă care poate executa astfel de lucrări) și cu Primăria Băile Herculane. Astfel, cu licența în patrimoniul Consiliului Județean, Băile Herculane nu vor mai suferi ca în alte rânduri, pe mâna unor «băieți deștepți» care au în față doar profitul și se rezumă să suprataxeze această resursă.“

Șeful județului este de părere că locuitorii stațiunii ar trebui să beneficieze gratuit de această resursă, fără suprataxări. După prezentările făcute în fața aleșilor stațiunii, consilierul local Titu Doroi, de la aproape muribundul ALDE, n-a fost de acord deloc cu ideea ca licența să fie a județului, cerând ca „totul să rămână al nostru“, iar CJ doar să scoată banii și să investească. Omul a mărturisit că e consilier local de 5 mandate, adică de aproape 20 de ani, dar n-a amintit că în tot acest timp bogăția stațiunii s-a scurs pe apele Sâmbetei, iar Băile Herculane au ajuns ruina de astăzi. Dunca i-a explicat că a vrut să aloce stațiunii, pentru echilibrarea bugetului, 1 milion, însă s-au opus consilierii județeni ai PSD (aliați cu cei de la ALDE), care au preferat să dea Băilor Herculane doar 250.000, în detrimentul mai multor primării de comună, care au primit câte 500.000. Și că județul nu poate face legal o investiție la Herculane fără să aibă licența. S-au auzit și câteva glasuri despre „Hercules e al nostru“, adică societatea falimentară care și-a pierdut licența tocmai pentru delăsarea constatată de cei de la ANRM.

O intervenție a avut și viceprimarul Gore Domilescu, de la PMP, care a precizat că procedurile sunt avansate, la stadiul de avize, pentru două perimetre, Traian și Neptun, iar județul le-ar putea prelua doar pe celelalte. Pentru cele două ar mai fi necesare avizele de la Cultură, de la Gospodărirea Apelor și de la Mediu, după care s-ar putea face documentația necesară. Ar urma un parteneriat, un operator comun, agreat de părți, pentru partea de infrastructură, județului rămânându-i perimetrele Hercules 1, Baia Diana, Apolo și celelalte. Adică două licențe, un raport de 60/40% în favoarea primăriei, mai ales că toate cele 12 izvoare sunt pe terenul UAT-ului.

Toată lumea vrea ceva

Șeful județului a explicat că nu crede că propunerea are sorți de izbândă, pentru că, la fel ca în cazul unui tren, toate părțile trebuie să tragă în aceeași direcție, nu fiecare pentru ce-i al lui: „Dacă vreți, cer în ședință să renunțăm, dar să aveți grijă cât de repede o să reușiți să le dați valoare. Credeți-mă, e o problemă în plus, o cheltuială în plus. Eu am crezut că așa pot s-o rezolv bine cu concursul tuturor, inclusiv al dvs, cu toată forța noastră, cu știința celor care se pricep. Cred că așa, toți 3, trăgând într-o direcție, am fi ajuns mai bine la cel mai bun punct.“

Altă susținere pentru rămânerea apelor în stațiune a avut-o prof.dr. Ilie Cristescu, care s-a declarat conducătorul stațiunii din anii ’70 până în 2002. Acesta a explicat cum a descoperit apa plată, care și ea ar fi trebuit să rămână a stațiunii, susținând că și în cazul apelor termale, „să rămână tot în oraș!“. Și dacă tot a fost pornit pe păstrat patrimoniul stațiunii, consilierul județean Doru Coșei, prezent în sală, i-a reproșat: „Cine a predat hotelurile acum 20 de ani? Dvs ați predat hotelurile!“ Ieșit din fire, profesorul a strigat de câteva ori: „N-am semnat!“, apoi a cerut: „Noi vrem apă de îndată!“ Șeful județului i-a explicat că acest lucru nu se poate, decât după parcurgerea pașilor legali, dar i-a invitat la discuții, la colaborare, „să lucrăm, să avem apă cât mai repede“.

Discuţii peste discuţii

În încheiere, Dunca a declarat: „Nici nu mă gândeam că ar putea să fie vreo discuție atâta timp cât propunerea mea era să facem investiția bine, așa cum trebuie, cu banii pe care-i avem, operatorul să poată să gestioneze și să nu ne mai doară capul că ce se întâmplă, că se sparge o țeavă, și să putem să reducem drastic prețul apei către consumator. Asta a fost tot. Am auzit că era undeva la 10 lei metrul cub. Și am zis că dacă 2 lei trebuie să plătim ca și redevență la ANRM, probabil că mai costa vreo 3 lei investiția și poate 1 leu întreținerea. Dacă reușim și îl dăm cu 5-6 lei, facem o economie deosebită și toată lumea să fie fericită. Vă spun sincer că n-am crezut că se vor isca atâtea discuții, cu atât mai mult cu cât n-aveam nicio problemă ca după ce dăm banii de la Consiliul Județean și facem tot ce trebuie, ne putem asocia în 3 cu primăria. Adică în loc să faceți dvs investiția, o facem noi. Dacă noi nu suntem prinși în asta, nu-i licența noastră, nu putem să cheltuim banii! N-am nicio problemă dacă, după ce primim licența și după ce facem toate investițiile, CJ să intre într-o asociere în care, de exemplu, AquaCaraș să rămână cu un procent de 10-20%, pentru a administra și a gestiona pentru totdeauna această sursă de apă și din ce rămâne împărțim în două: CJ și primăria. Practic noi nu trebuie să câștigăm, să trăim din banii pe care-i încasăm de la pensiuni! Noi trebuie să trăim – și CJ, și primăria – din banii pe care-i percepem ca și impozite și taxe pe care le percepem de la hotelurile și pensiunile care sunt bucuroase că sunt pline și că vor mai construi încă o pensiune, și încă una, și încă una. (…) Eu m-am oferit, știu ce înseamnă să vrei să faci. Dacă doriți și acceptați și înțelegeți ce vreau să fac, putem să facem un protocol scris!“

Șeful județului vrea ca prețul să fie fără niciun adaos, să includă doar amortizarea investiției, undeva la 9 milioane de lei, de recuperat în 10 ani, în funcție de câți metri cubi de apă se vând. „Asta poate însemna 1-3 lei pe metrul cub, nu punem niciun adaos. Nu vrem bani! Nu vrem banii dvs! Noi nu vrem să câștigăm bani din apa pe care o vindem și nici primăria nu vrea! Pentru că dacă primăria dă apa ieftin, în asociere cu noi, toată lumea va fi mulțumită și vor putea reduce puțin biletul sau costul camerei. Și vor mai putea face 10 pensiuni, se vor mai da 10 autorizații de construire, se mai angajează încă 100 de oameni. Dacă le luați parte din impozitul pe salarii, câștigați mai mult decât 1 leu la apă!“, a mai spus Dunca.

JCS-A.M.