Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – O prevedere dintr-o proaspătă ordonanță de Guvern urmează să reducă banii pe care județul îi primește pentru echilibrări în funcție de sumele pe care nu le-a încasat din redevențe și chirii. Iar SC Aeroportul Caransebeș SA a adunat deja 2,96 milioane de lei, bani care trenează, rostogoliți prin penalități, din 2016!

Omul de afaceri Gabriel Olariu a venit în fața aleșilor județului pentru a-și susține cauza. Spune că a făcut o serie de investiții și a cheltuit pentru a obține acreditările necesare, atât pentru aeroport, cât și pentru liceu – unde se învață gratuit, deși e școală privată –, lucruri care nu i-au permis să-și mai achite în întregime și dările față de județ.

Potrivit secretarului general al județului, Darian Ciobanu, redevența este 65.000 euro pe an, plătibilă în 4 trimestre, pentru folosința celor 197 de hectare teren intravilan la Caransebeș. Există vreo 5-6 sentințe, 3-4 pe fond, s-a apelat la serviciile unui executor judecătoresc, care a încercat să instituie sechestre și popriri de conturi, „dar mare lucru de executat n-am avut ce“, a exclamat oficialul.

Mai rău de atât, după ce că județul n-a încasat respectiva sumă, riscă să piardă și pe alte părți, pe viitor. Asta pentru că a intervenit o ordonanță care modifică Legea finanțelor publice locale, „în sensul că sumele stabilite per UAT, în urma derulării etapelor de echilibrare, vor fi diminuate cu gradul de necolectare redevențe, chirii neîncasate. Iacătă riscul la care ne expunem e unul mare și imediat, și doar întâmplarea face că până în prezent nu s-a publicat, nu s-a adoptat legea de rectificare a bugetului de stat. Dar asta nu înseamnă că în următorul exercițiu nu vom suferi pe chestiunea asta!“, a mai spus secretarul județului.

În 12 octombrie, Aeroportul a fost somat să plătească datoria în maxim 30 de zile, cu posibilitatea eșalonării la plată a obligațiilor fiscale pe o perioadă de cel mult 5 ani, pentru care trebuie constituite garanții imobile care trebuie să acopere totalul obligațiilor fiscale eșalonate. Respectivele bunuri ar fi trebuit ipotecate legal în favoarea Consiliului Județean. Dl Olariu s-a conformat, după cum spune Darian Ciobanu, a apelat la un expert evaluator din ANEVAR, care a fundamentat un raport de evaluare, pentru 5 imobile, a căror valoare cumulată este însă undeva la 762.000 de euro, adică undeva la 3,8 milioane de lei. Numai că… toate sunt grevate de sarcini.

Pe scurt, respectivele clădiri nu pot fi puse ca garanție pentru datoriile față de CJ. Atât pentru că garanțiile trebuie să fie libere de sarcini, cât și pentru că valoarea lor trebuie să fie cu 40% mai mare decât valoarea eșalonării, după cum a declarat și consilierul Ioan Crina: „Niciunul dintre noi nu va ridica mâna împotriva legii! Nu că nu vrea nimeni să vă ajute, toți vrem să vă ajutăm, dar asta e legea!“

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, susține atât cauza omului de afaceri, cât și interesul județului: „Suntem nevoiți să găsim soluții, să facem fie o eșalonare, fie să reziliem contractul. Nu dorim să reziliem contractul pentru că operatorul și-a făcut treaba. Noi nu știm, nu conștientizăm câți bani au fost cheltuiți acolo de către investitor. El a moștenit aceste obligații de plată, mare parte din ele sunt penalități și a dat drumul la acea școală care funcționează, o ține cu pază, vă dați seama că toate aceste cheltuieli, în cazul în care noi am rezilia contractul pe motiv de neplată a redevenței, s-ar transpune imediat în bugetul nostru, ar trebui noi să punem banii. Practic pentru județ nu este o pierdere faptul că operatorul a rămas acolo, dar va trebui să găsim soluții să-și reducă datoriile, să vină cu o garanție. A venit cu o valoare, din păcate nu acoperă așa cum cere legea. Nu poți să pui bunuri de 700.000 de euro garanție pentru datorii de 650.000, trebuie garanțiile să acopere mai mult decât suma datorată. Dar ne-a promis că va face o propunere pe care o vom primi în scris și vom vedea la ședința viitoare ce este de făcut.“

JCS-Antoniu Mocanu