Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Județul a avut parte marți, 28 noiembrie, de o ceremonie deosebită, prilejuită de decernarea titlului de cetățean de onoare al județului maestrului Pavel Șușară și academicianului Păun-Ion Otiman. Momentul a fost considerat unic de editorul Gheorghe Jurma, pentru că ambii sunt din aceeași comună, unul născut în Bănia, centrul de comună, celălalt în satul aparținător Gârbovăț!

Dincolo de activitatea merituoasă a celor doi, impresionant a fost momentul în care, spre încheiere, academicianul a luat cuvântul, amintindu-și că a plecat din sat, desculț, și că avea în cui ghiozdanul copilăriei – o mică traistă –, pe care i l-a adus Florica, o consăteancă. Și l-a oferit în dar maestrului Pavel Șușară, care a plecat acasă cu titlul în ghiozdanul academicianului Păun-Ion Otiman. Asta pentru a arăta „ce ne-a oferit nouă satul de unde venim și ce ne-a oferit nouă județul, Banatul Montan“, amintea academicianul, rememorând valorile zonei, județului, satului, viața cu complexitatea ei: „Mi-am început de mic viața ca cioban, ca porcar, ca văcar (…) Uite, acolo a fost coliba mea și acolo am stat eu cu oile! Uite, vezi, pe valea asta pășteam vacile, uite acolo mergeam toamna cu porcii. Îmi amintesc și acum o zi memorabilă din viața mea, 9 sau poate 10 ianuarie 1948, zi în care, după vacanța de Crăciun – ultima vacanță de Crăciun – învățătorul satului, care din întâmplare, nu era localnic, ci venit din părțile Bucovinei, în refugiu, în 1945, polonez după tată, bucovinean după mamă, intră în clasă, un bărbat înalt, frumos – m-a dus în fiecare zi în brațe la școală, când încă nu eram școlar –, și ne spune: <<Dragi copii, scoateți cartea! Rupeți prima pagină.>> Noi, cu inima îndoită, pentru că prima pagină era imaginea frumoasă și tânără a regelui Mihai, am rupt-o. <<Dragi copii, rupeți și a doua pagină>> – pe care am rupt-o cu aceeași inimă îndoită –, care reprezenta Regina Mamă Elena. Apoi ne-a spus să deschidem cartea și la altă pagină, s-o rupem. Era ultima carte în care apărea harta României Mari. După care s-a uitat la noi, niște copii nu la multă distanță de încheierea războiului, fără radio, fără televizor, fără presă, și ne-a spus: <<Vedeți copii, aceste fețe frumoase care-și sprijină capul pe rotundul țării și-și scaldă poalele în apa mării nu mai sunt ale noastre>>!“

Peste ani a aflat și însemnătatea gesturilor, marea dramă a poporului român și a sa, pentru că a plecat din „Bucovina lui dragă“. „Am vrut să vă spun această poveste, care este adevărată, pentru că pentru care este o poveste în cap, îți intră în inimă, îți intră în suflet și o duci o viață întreagă cu tine.“, a explicat academicianul.

Startul manifestării l-a dat editorul Gheorghe Jurma, cu un laudațio adresat maestrului Pavel Șușară, vicepreședintele Consiliului Județean, Ovidiu Rădoi, adresând laudațio academicianului Păun-Ion Otiman, la care s-au adăugat și cuvintele de apreciere venite din partea medicului și omului de cultură Paul Purea.

Potrivit administrației județene, „proiectele de hotărâre privind decernarea titlurilor au fost votate, în unanimitate, de către consilierii județeni reuniți în ședințele forului județean din 31 august, respectiv 26 septembrie 2023, titlul fiindu-le acordat pentru merite deosebite în promovarea culturii și creșterea prestigiului județului Caraș-Severin, la nivel național și internațional“, iar în sală am putut remarca prezența, alături de reprezentanți ai administrației publice, a unor oameni de cultură, șefi de instituții culturale și reprezentanți ai societății civile.

JCS-Antoniu Mocanu