CARAȘ-SEVERIN – Îndrăznețul proiect inițiat de municipalitatea reșițeană, care a avut mai multe opriri în Consiliul Județean Caraș-Severin decât are gări pe traseu, a mai avut parte de o ultimă zvâcnire: pentru predarea în lucru celor de la CFR!
Putem spune că, după ședințe întregi în care linia ferată a tot fost adusă în discuție – nu numai la județ – am asistat la unul dintre ultimele episoade. După ce au tot trecut și întors toate hârtiile, acum calea ferată o vor face… Căile Ferate. Compania a fost introdusă pe lista partenerilor și se va ocupa de mult așteptata execuție. Asta după ce am asistat în ultimii ani la discuții legate de linia dublă electrificată, trenul care a trecut mai apoi pe baterii, apoi pe hidrogen, pentru ca în final să dispară, dar și despre posibilitatea ca operatorul de transport al Reșiței să se ocupe de garniturile de pe calea ferată, întâi urban, între Reșița Sud și Nord, apoi hăt, departe, măcar până la Voiteni, dacă nu până la Timișoara.
În cea mai recentă ședință a Consiliului Județean, episoadele delirante, cu tente apocaliptice, presărate cu epitete colorate din partea consilierului județean Ioan Crina la adresa personalului administrativ, n-au mai fost contrate de Romeo Dunca, fostul șef al județului, care mereu lua partea angajaților, ci de consilierul județean Andrei Apostol. Nu, n-a fost circ, doar intervenții ascuțite, de tip picătură chinezească, în care unii s-au băgat peste alții și unii s-au simțit mult mai jigniți decât i-au insultat alții.
Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean, a asistat oarecum distant, până când epitetele au escaladat, iar glasurile scăpaseră de sub control, și i-a dat cuvântul secretarului general al județului, Darian Ciobanu, care cu un mieros glas birocratic, încărcat de numere de articole, de legi, de uzanțe și de considerente personale, le-a luat graiul tuturor. La final, nimeni nu mai știa împotriva cui e, nici despre ce este vorba. Vina oricum a căzut pe Apostol, urechiat verbal de Ciobanu.
Până la urmă s-au stins și zvâcnirile anti-dezvoltare ale lui Crina – care susține că este fantasmagoric un asemenea proiect, adică să ai o cale ferată normală de la Reșița la Timișoara –, dar și contrele venite majoritar de la Apostol, care nu l-a iertat pe Crina, amintindu-i că a fost mereu contra dezvoltării, atât la județ, cât și pe vremea când era la Primăria Reșița.
Deși absent, Nelu Popa, primarul Reșiței, a triumfat! Proiectul său a trecut cu brio, cu unanimitate de voturi. Inclusiv cu cel al lui Crina, pe care nu l-a lăsat nici mâna, nici inima să voteze fără toate trilurile demne de un show de talente.
La finalul ședinței, dincolo de orice tensiuni, Silviu Hurduzeu a detaliat cum stă treaba cu proiectul: „Unul dintre proiectele introduse în regim de urgență este cel de reabilitare, modernizare infrastructură feroviară Reșița-Timișoara Nord, cu extensie Voiteni-Stamora Moravița-Frontieră. A fost aprobat un act adițional la acest proiect, în care parteneri sunt CJ CS, PMR, CJTM și PMTM. Prin acest proiect devine partener Compania de Căi Ferate. Toată documentația realizată și plătită până acum de cele patru instituții – cele două consilii județene și cele două primării – va fi predată Ministerului Transporturilor, în vederea depunerii acestui proiect pentru a fi finanțat din PNRR. De altfel, există un ordin al ministrului Transporturilor, este vorba despre modificarea unei anexe, la poziția 4 fiind introdus și acest obiectiv de investiții Reabilitare, modernizare infrastructură feroviară Reșița-Timișoara Nord cu extensie Voiteni-Stamora Moravița- Frontieră, având ca părți Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, municipiul Reșița, municipiul Timișoara, județul Caraș-Severin și județul Timiș. Există și posibilitatea de a fi rambursate către cele patru instituții sumele de bani cheltuite de-a lungul timpului, pentru studiul de prefezabilitate și studiul de fezabilitate, sume care nu sunt deloc mici și evident că pentru bugetul Consiliului Județean ar fi extrem de important ca acești bani să fie primiți.“
JCS-A.M.
2 Comentarii
doar să duceți muncitorii și marfa cât mai repede este interesant pentru proiectele ferate ,dar halta Cioaca Mare când o renovați că prin alte părți un așa traseu face mai mulți bani decât munca făcută în regim sclavagist pe la Timișoara
multumim domnilor de la cfr ca mi-au platit cheltuielile,va doresc multa sanatate si toate cele bune .