Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Curtea Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș a fost joi neîncăpătoare, la prima ediție de „Tradiții și obiceiuri în culorile toamnei”!

Producători locali cu produse tradiționale din Cornereva, Verendin, Fârliug, Peștere, Caransebeș, Soceni, Obreja, costume populare, pictură naivă, flori, spectacole folclorice, dar și expunerea unor costume și obiecte din ceramică din patrimoniul muzelui, vechi de peste 100 de ani, toate au făcut ca ziua de joi să fie un prilej de bucurie pentru cei care au pășit în interiorul muzeului, iar aceștia nu au fost deloc puțini. N-a lipsit nici ceaunul aburind cu tocană de oaie al lui Ionică Ivan de la Ilova, foarte căutat de vizitatori.

„Le mulțumesc tuturor producătorilor locali din Banatul de Munte care s-au aflat la noi cu produse după rețete noastre tradiționale, ale bănățenilor. Mulțumesc și ansamblurilor de cântece și dansuri populare care ne-au trecut pragul, domnului Ștefan Isac, preșcolarilor din Caransebeș, dar și Consiliului Județean, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Direcției de Agricultură, Primăriei Cornereva și primarului Nicolae Novăcescu. Tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile și artele s-au îmbinat perfect la noi, la muzeu, chiar de Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești.”, ne-a spus managerul interimar al Muzeului, Diana Țîrdea.

Aceasta a mai precizat că evenimentul se vrea perpetuat de la an la an, pentru că tot mai multă lume caută produse de calitate, precum cele atestate tradițional, certificate ecologic, din zonele montane ale Banatului.

JCS-R.M.

Adaugă comentariu