Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Acestea sunt costurile angajării prin subvenții, în 2023. Însă în prima parte a acestei luni abia s-au plătit restanțele mai vechi de 2023!

Deși fondul de șomaj este singurul aparent cu „bani mulți“, pentru că toată lumea se laudă și nimeni nu se plânge niciodată de nimic – în pofida mizerei indemnizații de șomaj – plata subvențiilor pentru angajarea celor considerați vulnerabili a fost mereu o problemă ascunsă sub preș. Așa s-a ajuns ca banii pentru subvențiile de anul trecut să înceapă să vină abia anul acesta. Și abia din vară, când se așteaptă achitarea restanțelor de anul trecut, vor intra în plată și cele de anul acesta.

Guvernul României a suplimentat bugetul asigurărilor pentru șomaj, astfel că Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Caraș-Severin a achitat în această lună suma restantă aferentă anului 2023 (pentru convenții încheiate anterior) de aproape 1.800.000 de lei unui număr de peste 300 de agenți economici care au încheiat convenții cu AJOFM Caraș-Severin pentru încadrarea în muncă a următoarelor categorii de persoane: șomeri peste 45 ani sau părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată, tineri NEETs, șomeri care mai au 5 ani până la pensie, persoane cu handicap sau absolvenți.

În perioada următoare, în baza unei planificări aprobate și transmise de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, vor fi finanțate toate solicitările eligibile depuse de către angajatori pentru anul 2023. Până în luna iunie, va fi achitată suma de peste 7.600.000 de lei pentru un număr de 510 persoane, urmând ca după plata cererilor de anul trecut să se efectueze plata pentru cererile depuse în acest an.

Reamintim faptul că angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri peste 45 ani sau părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEETs primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. De aceeași subvenție beneficiază și angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, șomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțial, precum și angajatorii care, în raport cu numărul de angajați, și-au îndeplinit obligația, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, dar şi angajatorii care nu au această obligație legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le mențin raporturile de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți pot primi subvenții în cuantum de 2.250 de lei/lună pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat. În cazul în care sunt încadrați absolvenți din rândul persoanelor cu handicap, subvențiile se acordă pe o perioadă de 18 luni.

JCS-A.M.