Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta este sugestia făcută locatarilor care, pentru anveloparea blocurilor, trebuie să-şi dărâme acoperişurile imediat după primele formalităţi. În prag de sărbători, POR 2014-2020 le lasă un gust amar reşiţenilor după ce ADR Vest a respins toate proiectele depuse de municipalitate pentru reabilitarea termică a blocurilor din cartierul Lunca Bârzavei, de pe Bulevardul Republicii, precum şi din zona Centrului Civic.

Iniţiativa le-ar fi oferit locatarilor bătrânelor blocuri reşiţene şansa de a plăti doar un sfert din cât ar fi costat un lift nou, un acoperiş modern, anveloparea clădirii, montarea de termopane, igienizarea şi izolarea subsolului şi multe altele. Iar asta în rate, pentru că iniţial primăria ar fi suportat totul. Cei de la ADR Vest prezentau situaţia proiectelor la acest început de lună, şase dintre proiectele Reşiţei fiind respinse, singurul rămas în etapa evaluării vizând blocurile de pe I.L. Caragiale.

L-am întrebat pe primarul Ioan Popa care a fost problema legată de aceste blocuri, iar edilul a spus că totul a plecat de la ghidul solicitantului, de la un anume Formular J, care trebuia completat, şi care cerea acordul expres al asociaţiei de proprietari de a demola acoperişurile fără autorizaţie în termen de 30 de zile de la semnarea precontractului. „N-am reuşit să obţinem acest acord, pentru că nimeni nu poate fi obligat să-şi demoleze acoperişul şi să aştepte cu lighenele în casă şase luni cât durează procedurile cu aprobările şi demararea lucrărilor, până la construirea unui nou acoperiş, mărturiseşte Ioan Popa. Noi am făcut o solicitare de modificare a ghidului solicitantului, la Ministerul Dezvoltării, pentru că clar este o problemă! Pe această axă nu s-au folosit decât 15% din fonduri, deci au rămas 85% necheltuite. Peste vreo două, trei luni, când se va redeschide axa, sperăm ca noul ghid să permită locatarilor să-şi demoleze acoperişul înaintea construirii celui nou“.

Au fost respinse iniţiativele legate de blocurile 3, 20, 25 şi 27, de pe Bulevardul Republicii, precum şi cele pentru blocurile cu numărul 24, 25 şi 36 din Piaţa 1 Decembrie 1918, pentru A2, A3, A4, A5, A6 şi A7 de pe strada Horea, precum şi pentru blocul 15 de pe strada G.A. Petculescu. Trebuie spus că Reşiţa nu este singurul caz care a primit răspuns negativ. Primăria Caransebeş, spre exemplu, a avut un singur proiect, de reabilitare a spaţiilor verzi, iar acela a fost respins.