Caraş-Severin, Romania

ARMENIŞ – Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de mediu derulate în judeţul nostru este cel al WWF, acela de resălbăticire a zimbrului.

Zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei. Acum însă este mai rar decât rinocerul negru, doar 3.403 exemplare rămânând în toată lumea în libertate sau semi libertate. România e una dintre cele nouă ţări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie. Vestul Carpaţilor Meridionali este unul dintre cele mai mari nuclee de sălbăticie din Europa formată din trei arii naturale protejate: Parcul Naţional Retezat, Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei şi situl Natura 2000 Munţii Ţarcu. Munţii Ţarcu, aflaţi în vecinătatea comunei Armeniş din judeţul Caraş-Severin, oferă un spaţiu propice pentru cel mai mare proiect de resălbăticire al zimbrului din Europa. Este o zonă fără acţiuni intrusive ale omului, unde procesele naturale se pot desfăşura nestingherite.

În următorii 10 ani dorim crearea unei populaţii de zimbri viabile din punct de vedere genetic, împărţită în cel puţin trei sub populaţii, precum şi coridoare ecologice de migraţie pentru animale sălbatice, care să contribuie la îmbunătăţirea conectivităţii cu celelalte zone învecinate“, precizează reprezentanţii WWF România.

De la sosirea zimbrilor în Armeniş, comunitatea locală a cunoscut deja aceste beneficii. Localnicii s-au organizat deja într-o asociaţie locală în vederea oferirii unor servicii de agro-turism, iar oaspeţii nu au întârziat să apară. Arhitectura locului cu case tip fortăreață, sălaşe bănăţene din piatră, lemn şi ţiglă din satele învecinate (Sat Bătrân, Sub Margine, Plopu) sunt o atracţie în sine, turiştii având ocazia să cunoască măiestriile şi îndeletnicirile oamenilor din zonă. Pe lângă activităţile de menţinere şi extindere a zonelor de sălbăticie, se va pune accent pe o creştere a efectivelor speciilor de animale sălbatice existente.

Această zonă trebuie să devină o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă, iar fiecare moment de sălbaticie să poată fi experimentat de către orice vizitator“, au completat aceştia.

Foto: rewildingeurope.com