Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nu prea avem căldură, dar avem gunoaie. În viitor, pentru a avea căldură, ne vor trebui şi mai multe gunoaie!Problema gunoaielor judeţului, acutizată de normele europene care ne-au lăsat fără deponee, a dat naştere unei noi întâlniri cât se poate de ştiinţifice, în sala de şedinţe a palatului administrativ judeţean. Un seminar organizat de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Intercom Deşeuri a reunit la aceeaşi masă reprezentanţi ai administraţiei judeţene, ai organismelor responsabile în domeniul gestionării deşeurilor, ai operatorului reşiţean de termoficare, ai câtorva primării, ai universităţii reşiţene şi ai instituţiilor de mediu.

Pe scurt, în afara iniţiativei judeţene care urmăreşte să rezolve problema deşeurilor în Caraş-Severin, s-ar mai putea implementa una, care să ne dea căldură. Apare din nou ideea unei centrale care să valorifice deşeurile, care ar urma să fie introdusă în sistemul centralizat al urbei de pe Bârzava şi care să mai uşureze din povara costului gigacaloriei, care va exploda anul acesta sub presiunea altor două majorări aşteptate la gaz. Ideea unei astfel de centrale este deja folosită în două localităţi, una din Spania, cealaltă din judeţul Dâmboviţa.

Un lucru este cert, acela că autorităţile trebuie să se gândească repede, pentru că dacă nu depunem proiectul până în 8 mai, se închide robinetul finanţării.

Şi chiar n-ar fi probleme, pentru că gunoaie sunt, dar ne mai trebuie! Potrivit lui Tiberiu Pădurean, şeful ADI, la ora actuală, producem câte 350 kg de gunoi pe cap de locuitor, iar până în 2025, ar trebui să producem 530 kg. Iar dacă acum gunoaiele ne aduc mizerie şi boli, pe viitor ne-ar putea da căldură. Care va fi finalitatea? „Toate primăriile, şi la proiectul acesta, şi la cel pe care îl vom realiza, vor fi scutite de acea taxă de penalizare către fondul de mediu, fiecare tonă la ora actuală este penalizată cu 100 de lei. Deci 15% se duc la fondul de mediu. Va dispărea acest lucru şi prin aceasta va câştiga fiecare buget local al consiliilor care sunt membre în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară“, a precizat Tiberiu Pădurean.

Împreună cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin am încercat să extrapolăm, la sugestia lor, experienţa pe care am dobândit-o la celălalt agent economic, de a aduce în România una dintre cele mai performante instalaţii de prelucrare deşeuri menajere care există, şi care să nu deranjeze planul de management general al Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi să-l facă complementar. Adică să venim cu o investiţie privată să facem o cooperare reală între o universitate, un centru de cercetare particular, un agent economic. Chiar dacă agentul economic Salserv vine numai cu instalaţia şi găsim agentul economic care operează în domeniu şi atunci rolul este să prezentăm şi celor din judeţul Caraş-Severin experienţa noastră. Dacă se va potrivi, mergem mai departe sau identificăm surse private sau surse publice, altele decât le-a identificat programul dvs de management câştigat. (…) Ceea ce s-a făcut în judeţul Caraş-Severin este extraordinar, datorită cooperării tuturor factorilor. Şi s-a încercat, chiar dacă noi am propus ceva, să se aleagă cea mai bună soluţie tehnică, potrivită judeţului Caraş-Severin“, spunea Mircea Ioan Popescu, reprezentând centrul cercetare privat, Salserv, Universitatea de Agronomie Bucureşti şi o firmă privată ce activează în Spania, deţinută pe jumătate de către Salserv.

Antoniu Mocanu

4 Comments

 1. ionitatoderita Reply

  Ce va mai pricepeti la vorbe! Dar faptele,unde sant faptele? Da ,la km 7 Padureanule.Acolo sunt faptele!

 2. ionitatoderita Reply

  Da ,ce va mai pricepeti la vorbe!Dar faptele? Unde sant faptele Padureanule? La km 7 sunt faptele!

 3. O afacere profitabila este pentru cei care vand afacerea. Atentie ca si Lugojul are si-si fac si alte localitati din judete invecinate. Va veti bate pentru gunoi. Mai faceti-va inca odata socotelile si tineti cont si de calitatea gunoiului -proportionala cu scaderea calitatii vietii.

 4. Mircea Ioan Popescu Reply

  Buna Ziua,
  Am fost placut impresionat de profesionalismul si obiectivitatea audio-vizualului din Reista. Va multumim si va uram sa aveti parte de un an 2013 EXCELENT.
  O mica corectura: La Resita am reprezentat, centrul particular de cercetari biochimice aplicate in biotehnologie-BIOTEHNOL, firma SC SALSERV ECOSISTEM SRL (departamentul de cercetare-dezvoltare , firma spaniola ECO HISPANICA , Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Inginerie Mediului (www.fifim.ro) si Facultatea de horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara USAMV din Bucuresti .
  Eu am fost scurt si rapid si probabil , din vina mea s-au receptionat altfel entitatile pe care am fost mandatat sa le reprezint.
  Doresc sa raspund comentariului scris de Ppa:
  Nu va faceti griji nu dorim sa vindem o afacere si sa plecam. Dorim sa construim intreaga afacere cu dezvoltarea unor cercetari pe aceasta instalatie, cu personal local si cu universitati locale.
  In ceea ce priveste Romania este penultima tara in ceea ce priveste procentul de recuperare a materialelor reciclabile din gunoi. de 1%. Dupa noi, prietena nostra Bulgaria.
  restul comentariilor nu le ….. comentam, tin de bucataria caraseana, si de sportul national romanesc, fluieratul si hiduitul de pe margine fara implicatii, sub acoperirea pseudonimelor.
  Poate reusim sa scapam pentru totdeauna de ” nu ne vindem tara”. In Romania si aici suntem pe invers, creste calitatea si cantitatea gunoiului menajer invers propurtional cu calitatea vietii. daca doriti fapte dati-ne coordonatele Dumneavoastra si va promitem ca va vom tine la curent si cu faptele tehnice si stiintifice ale noastre, atat pozitive cat si negative.
  Multumim anticipat tuturor celor care comenteaza atat pozitiv cat si negativ despre managementul deseurilor municipale solide din Romania si din Judetul Caras-Severin.
  Nu trebuie construita cu forta o instalatie moderna, indiferent cine o propune, daca populatia doreste acelasi pret la gigacalorie, ridicat. Noi am propus solutii tehnologice si stiintifice reale. Poate conducerea Judetului Caras-Severin si ADI Caras-Severin, asteapta solutii destepte si ingenioase de la banateni care sa ateste pe deplin zicala, ca „TOT BANATUL E FRUNCEA”.
  Un gand bun pentru toti!!!!!!!!!!!!!!

Adaugă comentariu