Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – E concluzia la care a ajuns primarul Felix Borcean la început de an electoral, trecând în revistă câteva din problemele administrative ale Caransebeșului!

Primarul Felix Borcean e conștient că „vor fi și realizări și neîmpliniri, vom fi și lăudați și criticați de zecile de ingineri și specialiști în toate din mediul acesta fascinant al online-ului. De aceea, orice lucru evidențiat va fi taxat ca fiind de campanie sau electoral. Nu cred c-ar fi de dorit să oprim motoarele și să nu facem nimic, doar pentru că e an electoral.”

Despre noul sistem de parcări cu taxă, una din nemulțumirile caransebeșenilor la început de an, edilul Caransebeșului spune că nu a făcut altceva decât să-l modernizeze: „Nu am făcut decât să modernizez și să extind, treptat, numărul de parcări cu plată, pe măsură ce numărul de mașini în oraș a crescut (s-a dublat în ultimii 10 ani). Acum avem parcometre, care vor fi și ele înlocuite, treptat, plata cu SMS și o aplicație de telefon mobil. Toate aceste lucruri costă, de la achiziție la mentenanță și abonamente. Apropos de abonamente, există și abonament lunar și anual, care oferă reduceri substanțiale, sub 2 lei pe zi/autovehicul.”

Străzile și trotuarele care nu sunt într-o stare bună reprezintă o altă problemă spinoasă, iar Borcean amintește de „cartoful fierbinte numit AquaCaraș și lucrările lor minunate care au dinamitat aproape întreg orașul”. Cu toate acestea, există un plan foarte riguros de lucrări care se vor face pe fonduri guvernamentale și europene, dar și din bugetul local.

Și dacă tot a amintit de proiectele europene, primarul Felix Borcean le consideră „extraordinar de binevenite, dar au timpi de realizare mult prea lungi și asta din cauza legislației și birocrației românești”. Iar exemplul cel mai concludent îl reprezintă ultimul proiect depus de Primăria Caransebeș, cel cu piste de biciclete și microbuze electrice.

„Concluzionând, sper că nu voi supăra pe nimeni dacă anul acesta electoral vom asfalta străzi, vom reabilita trotuare, vom eficientiza clădiri, școli, grădinițe, blocuri, vom dota școli cu materiale didactice și mobilier, va începe construcția bazinului de înot, va continua construcția noii creșe din Racoviță și a blocului ANL din Jupa, vor apărea primele insule ecologice pentru colectarea deșeurilor, vor apărea primele autobuze electrice pentru transport intercomunitar, stații de încărcare electrice, va începe construcția parcului fotovoltaic, amenajarea parcului Teiuș, o bază sportivă nouă, noi investiții la spital, extinderea rețelelor de gaz în Valea Cenchii și zona Gării, padocul de câini, etc.”, precizează Felix Borcean, adăugând că în acest an prioritare vor fi educația și sănătatea.

JCS-R.M.