Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Asta pentru că fostul deputat și președinte PSD Caraș-Severin, Luminița Jivan, a avut parte de o corecție judiciară, după o eroare comisă de magistratul cărășean Rustin Ciasc, care însă nu va plăti pentru propria greșeală. O vom plăti noi toți!

Multă vreme, până și Înalta Curte considera că despăgubirile morale sunt și trebuie să rămână de natură morală. Acum, mai mult de rușinea Europei din care – fie că acceptăm, fie că nu – facem parte, despăgubirile morale ar trebui să-l ardă măcar material pe vinovatul care mai devreme a râs de pe margine. Doar că în cazul fostului deputat Luminița Jivan, despăgubirile morale nu vor fi plătite de vinovat, ci de noi toți.

Amintim faptul că fostul deputat a ajuns după gratii în 9 decembrie 2021, pentru un presupus grup infracțional organizat, încheierea Tribunalului Caraș-Severin, mai exact a judecătorului Rustin Ciasc, fiind desființată de Curtea de Apel Timișoara, care a dispus eliberarea de îndată a Luminiței Jivan, lucru care s-a întâmplat în 15 decembrie. Nu doar că actul arestării avea serioase vicii de procedură, nefiind îndeplinite condițiile legale, dar includea copia masivă a conținutului referatului DIICOT.

Victima procedurilor a dat în judecată Statul român, cerând daune morale de 750.000 de lei și despăgubiri materiale de 75.000 de lei, pentru cele șase zile în care a fost închisă pe nedrept, arătând și condițiile inumane în care a fost ținută. De această dată, Tribunalul Caraș-Severin (jud. Monica Matuschka) i-a dat dreptate în parte, acordându-i daune morale de câte 20.000 de lei pentru un număr de 7 zile, adică 140.000 de lei. Și chiar dacă sentința a fost deja atacată și nu este una definitivă, ar putea fi un bun reper de jurisprudență pentru cei care trec prin asemenea abuzuri. Ținând cont de condițiile de arest și detenție din țara noastră, s-ar putea ca oricine să poată obține despăgubiri similare. Fără privilegii, și fără discriminări.

JCS-A.M.