Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cele două imobile istorice din Băile Herculane și Reșița vor beneficia în total de peste 3,5 milioane de euro pentru a fi restaurate, prin două proiecte aprobate de Minsiterul Culturii!

Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO CULTURA, finanțat prin granturile SEE 2014-2020, a selectat două proiecte din judeţul nostru, în cadrul apelului „Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice“, deschis în perioada 5 iunie – 12 noiembrie 2019. Este vorba de proiectul „Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural – Centru expozițional și de evenimente <<Școala Pittner>>“ al municipalității reşiţene, în valoare de 8.769.785,26 lei (1.841.502,06 euro) bani nerambursabili şi proiectul „Consolidare, restaurare și amenajare Casa de Cultură – Vila Elisabeta“ depus de Primăria Băile Herculane, în valoare de 6.241.882,06 lei (1.830.305,27 euro).

Despre acest succes, managerul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Liubiţa Raichici, a comentat: „Sunt foarte bucuroasă că proiectele celor două administrații locale sunt pe lista de finanțare. Cu atât mai mult cu cât pentru Vila Elisabeta s-au încercat multe soluții, e un proiect de restaurare început de mai bine de un deceniu, finanțat pe situații de urgență, în urma unor inundații, continuat pe diverse programe. Eu sper că, în sfârșit, această finanțare va încheia procesul de restaurare a clădirii“.

Practic, din judeţul Caraş-Severin nu au fost proiecte respinse în cadrul apelului, în condiţiile în care din întreaga ţară au fost 27 de cereri de finanţare. Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

JCS-Alexandra Gorghiu