Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Carbage (joc de cuvinte între mașină și gunoi, adică o rablă) Run – The Ultimate Roadtrip a poposit câteva zile pe Aeroportul Caransebeș!

Este vorba de călătoria supremă, de 5 zile, pe cele mai pitorești și provocatoare drumuri pe care le are de oferit Europa, cu mașini vechi, rable, așa cum spuneam, care nu costă mai mult de 500 de euro și au minim 20 de ani vechime. Călătorie pe placul multora, pentru aventura și distracția pe care le propune, oameni plecați la drum din țările scandinave, din Germania, Olanda, Belgia, Franța, Croația, Luxemburg, Ungaria, Cehia, și asta doar o parte din ceea ce am văzut marți după-amiază pe aeroport, pentru că mulți erau încă pe drum, unii, despre care am scris deja AICI, blocați pe un drum forestier în Gorj.

„Am mai fost în România iarna, e prima dată când venim pe timp de vară, uite că am prins și o furtună urâtă. În cele trei zile, până joi, vor fi aici pe aeroport în total 850 de mașini. E o călătorie de 5 zile pe rute care sunt unice, de obicei nu se circulă pe astfel de rute, vrem să vedem locuri specifice gen Transalpina sau Transfăgărășan. Aici au ajuns deja cei din țările nordice și germanii, dar și olandezii. Mâine (azi, 5 iulie-n.r.) vin belgienii, vin cei din Luxemburg, Croația, Ungaria, Cehia, Această călătorie nu este deloc despre viteză, este să iei o mașină veche de 20 de ani, nu trebuie să fie o mașină cu condiții de lux, trebuie să fie, de fapt, o rablă pe care să o iei și să pleci cu ea 2500 de kilometri.”, ne-a spus irlandezul Sean O’Brien, unul dintre organizatori.

Și cine le putea fi acestor pasionați gazdă primitoare, dacă nu Gabriel Olariu, la Aeroportul Caransebeș: „La Caransebeș pe aeroport sunt cazați cu corturile, am amenajat locul ca ei să-și parcheze mașinile și în spatele mașinilor să se campeze cu cortul, le-am pregătit mâncare, toalete ecologice, dușuri, ca să arătăm că România, Banatul, Caransebeșul sunt capabile să găzduiască evenimente de acest gen. Alții au ales să se cazeze la hotelurile și pensiunile din oraș. În partea a doua a zilei, caransebeșenii pot veni să vadă aceste mașini. Vrem să le arătăm acestor oameni, care în țările lor au slujbe importante, dar care au spirit de aventură, ce înseamnă România și Caransebeșul!”

Am stat de vorbă și cu trei tineri veniți tocmai din Amsterdam,  toți trei corporatiști dar care profită de orice ocazie pentru a se distra la maxim, care ne-au spus că „vrem să vizităm locuri de care nici măcar nu am auzit și să întâlnim oameni de care să ne amintim pentru tot restul vieții”.

Aseară, atmosfera pe aeroport s-a încins, pentru că Gabriel Olariu, deși încă cu gândul la cei blocați în Gorj (situație care în cele din urmă s-a rezolvat), le-a arătat oaspeților ce înseamnă ospitalitatea bănățeană, cu purcei la proțap, mici și alte preparate la grătar, răchie d-a bună și chiar formație de muzică, toate acestea încântându-i pe cei sosiți la Caransebeș din toată Europa. Iar în această dimineață, aventurierii s-au urcat din nou la volan și au plecat spre Transalpina, de unde se vor întoarce deseară tot pe Aeroportul Caransebeș.

JCS-R.M.