Caraş-Severin, Romania

MEHADIA – Cu o sentinţă definitivă în mână, Pavel Grozăvescu (PPUSL) reclamă că nu i se permite revenirea în biroul său din Primăria Mehadia!

Nu este chiar neobişnuit ca în administraţia publică locală „atmosfera“ de lucru să fie una tensionată şi uneori neprietenoasă, motivaţiile regăsindu-se când în sfera relaţiilor personale, când în cea a relaţiilor profesionale. Neobişnuită este, însă, situaţia pe care ne-a semnalat-o viceprimarul comunei Mehadia, Pavel Grozăvescu. Potrivit acestuia, într-o zi a lunii iunie 2022, întorcându-se de pe teren unde a verificat nişte lucrări, nu a mai putut intra în biroul său, întrucât în absenţa sa fusese schimbată broasca uşii. A cerut explicaţii primarului Grigore Bardac, acesta înmânându-i o hârtie prin care i se punea în vedere că, la cererea cetăţenilor din Globurău, sat aparţinător situat la circa 8 km distanţă, noul său birou e situat în fosta sală a grădiniţei din incinta Şcolii Primare de acolo. Considerând dispoziţia ca fiind nelegală, netemeinică şi abuzivă, Grozăvescu s-a adresat instanţei, Tribunalul Caraş-Severin admiţându-i în 14 decembrie 2022 cererea „în contradictoriu cu pârâţii primarul comunei Mehadia şi UAT Mehadia“.

Recursul primarului comunei şi al UAT Mehadia a fost respins de Curtea de Apel Timişoara în 4 mai 2023, ceea ce l-a îndreptăţit pe viceprimarul Pavel Grozăvescu să creadă că se va putea reîntoarce în fostul său birou, situat lângă biroul primarului. Atât că acesta nu a rămas închis, ci a fost atribuit între timp administratorului public al comunei. „Am vrut să-mi reiau biroul şi mi s-a spus: «Unde scrie că biroul viceprimarului trebuie să fie în faţă? Du-te-n spate şi ia-ţi un birou!». Am cerut să-mi dea în scris, că mă duc, dar mi s-a răspuns: «Nu îţi dau scris. Dacă nu vrei, stai pe străzi!». De-atunci stau pe străzi, pe-aici, prin faţa Primăriei! Deci, cu sentinţă definitivă şi nu pot să-mi desfăşor activitatea în Primărie!“, a declarat viceprimarul Grozăvescu.

Am solicitat un punct de vedere primarului Grigore Bardac în legătură cu cele relatate de viceprimar. „Într-adevăr, a câştigat anularea acelei adrese şi i-am readus biroul în Primărie, cum a dispus instanţa în mod definitiv şi irevocabil. I-am pus la dispoziţie un birou. Singur în birou!“, a precizat acesta. Despre faptul că acesta nu e, totuşi, acelaşi pe care Grozăvescu l-a ocupat anterior lunii iunie 2022, Bardac a precizat, inflexibil: „Eu m-am conformat, am pus în aplicare decizia instanţei şi i-am pus la dispoziţie un birou. Poziţia Stereo 70 (proiecţia cartografică, n.r.) a unui birou nu poate să o decidă un angajat. Locaţia lui geografică şi geometrică nu e strictă. Acolo unde i se pune birou la dispoziţie, acolo trebuie să îşi desfăşoare activitatea!“

Cât despre cauzele care, în timp, au condus la această stare de fapt, s-a rezumat să spună doar că „a existat o divergenţă instituţională între mine ca primar şi el ca viceprimar“.

JCS-Walter Fleck