Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Pe bicicletă prin Banatul Montan, de-a lungul a 500 km de trasee de tip Family sau Adventure. Sintetizăm astfel proiectul de cicloturism în Banatul Montan pe care Consiliul Județean (CJ) îl vrea implementat în Caraș-Severin!

Concret, se vrea amenajarea în zonele Văliug-Semenic-Brebu Nou, Poiana Mărului-Borlova, Sichevița-Berzasca, Șopotu Nou-Ravenska, Bozovici-Rudăria, Reșița-Crivaia, Anina-Oravița, Sasca Montană-Moldova Nouă și Cornereva-Armeniș a minim două trasee, unul tip Family, asfaltat sau macadam de maxim 20 km și altul tip Adventure, maxim 50 km tip mountain bike. Proiectul mai cuprinde amenajarea de puncte de parcare și închiriere echipament, suporturi-parcaje pentru biciclete, mobilier pentru odihnă și popas, toalete publice, adăposturi pentru ploaie, cinci centre de facilități, ateliere de reparații și intervenție rapidă, precum și achiziționarea echipamentelor necesare, achiziționarea și dotarea a cinci centre de închiriere cu câte 100 de biciclete mountain bike electrice, inclusiv baterii de schimb, dar și a 500 de biciclete mountain bike normale, câte 100 pentru fiecare centru de închiriere.

Pentru unii ar putea suna prea frumos ca să fie adevărat, însă studiul de prefezabilitate e gata de anul trecut, în prezent fiind în lucru studiile topografice si documentația necesară studiului de fezabilitate și proiectului tehnic. CJ estimează că studiul de fezabilitate si celelalte studii aferente se ridică la 5,75 milioane lei cu TVA inclus, în vreme ce valoarea investiției este estimată la 25.000.000 euro, de pe urma proiectului urmând a avea de câștigat 37 UAT-uri, șase urbane și 31 rurale, însumând aproape 235.000 de locuitori.

Un proiect frumos, pentru care o sursă de finanțare poate fi componenta 11 a PNRR pentru traseele Eurovelo 6 și 13. Asta deoarece Eurovelo 6 trece prin localitățile Socol – Pojejena – Moldova Noua – Coronini – Sichevita – Berzasca, iar Eurovelo 13 traversează județul pe axa Oravița – Răcășdia – Naidăș – Socol – Pojejena – Moldova Nouă – Coronini – Sichevița – Berzasca. Alocarea financiară pentru Eurovelo este de 247.000.000 euro. O altă sursă ar fi POR 2021-2027 – stațiuni turistice, alocarea financiara pentru stațiuni turistice fiind de 66,5 milioane de euro.

JCS-Ionel Ivașcu