Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aparţinând culturii Coţofeni, vasul descoperit la Bocşa-Colţan a fost ales exponatul lunii martie de către specialiştii Muzeului Banatului Montan!

Muzeul Banatului Montan din Reşiţa deţine în colecţia sa exponate deosebite, unul dintre acestea fiind vasul de tip askos, provenit de la Bocșa-Colțan, încadrat perioadei de tranziție de la neolitic la epoca bronzului, mai precis culturii Coțofeni.

„Așezarea Coțofeni din zona localității Bocșa este situată pe Dealul Colțan (la sud-est de Bocșa Montană), aflându-se pe versantul de est al dealului, pe un platou întins, prezentând un sigur strat aparținând culturii Coțofeni. În cazul acestei așezări nu au fost realizate cercetări arheologice intruzive, materialul arheologic aflat în colecția muzeului provenind din cadrul cercetărilor de suprafață realizate pentru acest obiectiv arheologic. În cadrul unei campanii de verificări perieghetice realizate pe suprafața așezării a fost identificat acest vas de tip askos. Acesta este realizat dintr-o pastă semifină, cu slip brun-roșcat cu pete cenușii, bine netezit și lustruit. Partea inferioară este bombată oblic, fund plat, gât cilindric cu marginea tăiată oblic și o toartă ce unește marginea gurii cu maxime rotunjite. Din punct de vedere decorativ, prezintă ornament șnuruit umplut cu culoare albă, cu motiv de linii paralele dispuse unghiular.“, a precizat dr. Cristian Oprean.

JCS-Nicoleta Moraru