Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fondurile de vânătoare cărăşene atrag firme din alte judeţe, care ridică preţurile de contract.Asociaţia judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi a încheiat anul 2011 achitându-şi toate datoriile şi, fiind un an de recontractare a fondurilor piscicole şi de vânătoare, au obţinut autorizare pe toate apele din judeţ. „La vânătoare, din 51 de fonduri am recontractat 39. Aici ar fi un pic de supărare, prin faptul că au fost anumite zone unde am pierdut fonduri de vânătoare în faţa unor firme private care au potenţial financiar şi au ridicat preţul la sume fabuloase.

AJVPS nu putea să participe alături de acestea, pentru că principala sursă de venituri a noastră este cotizaţia membrilor. Este un fond care a ajuns la 38.000 de euro anual, deci, în zece ani (care este perioada de contractare) se ajunge, doar cu taxele de arendă, la o sumă deloc de neglijat. Se adaugă la această sumă şi salariile, şi hrana sau alte lucrări din fond, şi se ajunge la aproape un milion de euro“, a precizat Mircea Ciobanu, directorul AJVPS Caraş-Severin.

În cadrul consiliului de coordonare s-a decis limitarea recontractării. În zona Bocşa s-au pierdut, astfel, patru fonduri din şase. „În urma litigiului cu autorităţile în domeniu s-ar putea să recuperăm alte două fonduri din cele pierdute. Noi, fiind gestionari consacraţi ai fondurilor, potrivit legii, au dreptul la cinci plus jumătate din fondurile rămas. Au expirat contractele la 30 de fonduri, nu am pierdut niciunul, pentru că nu au fost alte solicitări din partea proprietarilor de terenuri, şi s-a aplicat regula amintită. Astfel, am obţinut recontractarea la 18 fonduri de vânătoare, iar cele 12 rămase au fost scoase la licitaţie. Au apărut persoane interesate din motive financiare, care nu au neapărat interes pentru vânătoare. Există posibilitatea ca aceştia să vizeze sume pe proiecte transfrontaliere din care să mai ciupească ceva“, a mai amintit Ciobanu.

La finalul anului trecut, AJVPS număra 2.200 de membru vânători, în condiţiile în care, potrivit fondurilor, capacitatea este de 1.900.

Flavius Rotariu