Caraş-Severin, Romania

VEST – „Produce mulți bani, dar trebuie să ai grijă de el!“, susține Ioji Zifceak, acţionar al Grupului Maxagro!

Neobișnuita comparație a fost făcută de reprezentantul Grupului Maxagro, în cadrul conferinței ZF Investiţi în România, organizată miercuri la Timişoara. „Astăzi, zootehnia asigură salariile la tot grupul Maxagro, pentru că sunt preţuri mici şi atunci laptele e la un preţ destul de bun, cu un profit destul de OK. Avem undeva la 1,2 lei costul pe litru de lapte şi noi îl vindem undeva la 2,2 lei.“, a explicat Ioji Zifceak, adăugând că în acest an grupul intenționează să investească într-o nouă fermă, pentru a-şi mări efectivele cu încă 500 de vaci. „Investim şi anul acesta în agricultură, dar mai puţin. Anul acesta ne dorim să investim mai mult în zootehnie, dorim să dezvoltăm acest proiect, pentru că dacă vom rămâne doar să producem cereale vom muri. Când merge mai rău la agricultură, merge mai bine în zootehnie. Pentru că dacă sunt preţuri mai mici, câştigi mai mult pe zootehnie.“, a spus acesta.

Deși a luat în calcul și intrarea pe piața procesării, grupul acționează deocamdată ferm pentru reducerea cheltuielilor și creșterea producției, pentru a deveni cea mai eficientă fermă din România. „Avem o producţie medie de 36 de litri pe cap de vacă, și tot laptele pe care îl producem rămâne în ţară. Avem însă o concurență neloială. Nu poţi concura în zootehnie când Ungaria are 800 de euro subvenţie pe cap de vacă şi noi nu avem nimic. Ne gândim cum să producem mai ieftin ca cei din Polonia sau ca cei din Ungaria şi încercăm să ne gândim cum putem supravieţui să putem concura cu ei. Şi la agricultură la fel, încercăm să facem producţii maxime, dar cu cheltuieli minime.“, a afirmat Zifceak.

Scăderea cheltuielilor este susținută la Maxagro și prin recurgerea la tehnologii avansate, cum ar fi instalația de biogaz cu o capacitate de producere a energiei electrice de 1 Mwh. „Suntem o fermă prietenoasă cu mediul. La noi în fermă nu miroase deloc a vacă. Toate dejecţiile sunt dirijate automat în subteran, intră în biogaz, se prelucrează gazul şi iese un îngrăşământ care reduce undeva cu 40% din îngrăşămintele pe care le cumpăram până acum 2-3 ani de zile.“, a explicat Ioji Zifceak.

Grupul Maxagro din Timiş cultivă, în prezent, peste 10.000 de hectare în vestul ţării şi are una dintre cele mai mari ferme de vaci de lapte din Banat, cu un efectiv de 3.000 de capete de bovine, dintre care peste 1.100 de vaci de muls. Grupul este, de asemenea activ și în alte domenii, cum ar fi lucrările de infrastructură, cele mai bune lucrări de drumuri realizate în ultimii ani în Caraş-Severin fiind efectuate de Maxagro.

JCS-Walter Fleck