Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta le-a spus Matei Lupu, prefectul judeţului, celor care au decis să facă altceva decât să fie prezenţi la şedinţa ocazionată de codul portocaliu.

Codul portocaliu de ninsoare viscolită se abate și asupra Caraş-Severinului, începând de sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 6.00, până duminică, la ora 12.00, când sunt aşteptate ninsori abundente, strat semnificativ de zăpadă şi viscol. Iar pentru acest fapt a fost convocată, de urgenţă, o şedinţă pe această temă la nivel judeţean.

Cu această ocazie, Matei Lupu, prefectul judeţului, a semnalat lipsa de interes a unora dintre şefii unor instituţii importante, cărora le-a transmis că „va fi ger“, „va ninge viscolit“ şi că „vor răspunde cu capul“. Mai ales că în aceste perioade trebuie încercată limitarea, pe cât posibil, a transportului pacienţilor între unităţi şi trebuie pregătite locuri speciale pentru cei surprinşi de ger sau fără adăpost. Au lipsit cei de la Salvamont, de la Ambulanţă şi de la Unitatea de Primiri Urgenţe, factori cheie în situaţia de faţă. Unii au lipsit fără vreo explicaţie, alţii au motivat întâlniri poate mai importante… Totuşi, spre finalul întâlnirii, şi-a făcut apariţia şi un reprezentant al celor de la Ambulanţă. Chiar şi aşa, reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că-i aşteaptă în birou pe toţi şefii în cauză, luni, 17 decembrie.

„S-au stabilit măsurile specifice, fiecare instituţie ştie ce are de făcut în aceste situaţii de cod portocaliu de ninsoare şi de viscol. În primul rând este vorba de Drumurile Naţionale şi de Drumurile Judeţene, după aceea este vorba despre Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Unitatea de Primiri Urgenţe, pentru că s-ar putea, fiind şi viscol, să fie şi un frig din ăsta mai puternic, să avem şi persoane fără adăpost sau care au probleme, să fie pregătiţi pentru a le prelua. Şi cred că măcar ISU este pregătit din acest punct de vedere. Ne vine sprijin şi din celelalte judeţe ca să putem să trecem fără nicio problemă dacă se iveşte ceva deosebit. Noi suntem pregătiţi! Comitetul va fi convocat sâmbătă dimineaţă, la centrul de comandă, la ISU, şi vom fi pregătiţi pentru a interveni. Am convocat această şedinţă foarte repede, în regim de urgenţă şi au fost câteva instituţii care sunt importante. Cum să vă spun… până la urmă chiar dacă lipseşte, eu ştiu, de la Mediu cineva sau de la Agenţia de nu ştiu care, nu este o catastrofă. Dar să-mi lipsească Salvamontul, SAJ-ul sau UPU, acestea sunt lucruri pe care nu le putem aştepta. Şi cei care au lipsit, vor avea de suferit toate consecinţele care sunt normale până la urmă într-o situaţie de urgenţă! (…) Situaţiile de la ei le avem, această şedinţă nu este una pe care o facem ca să pregătim! Ea este în urma pregătirilor care s-au făcut până acum, noi ştim fiecare, avem planurile făcute, cum acţionăm, cum se va face. Această şedinţă am făcut-o ca să-i atenţionăm şi să fie pregătiţi pentru a acţiona. Pentru că dacă nu răspund la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-ar putea ca sâmbătă dimineaţă să spună că nu au ştiut că a fost cod portocaliu şi nu ştiu cum să acţioneze“, a spus prefectul Matei Lupu.