Unii reşiţeni vor plăti mai mult pe impozit - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cine plăteşte anticipat la ghişeu, prin poştă sau prin ordin de plată, va scoate din buzunar mai mult decât până acum!

Primarul Ioan Popa dădea zilele trecute o veste bună reşiţenilor care îşi plătesc online impozitul, pentru că ei vor beneficia de o reducere de zece procente. Bonificaţia vine însă cu câteva detalii bine de ştiut, pentru că ea nu se adaugă peste vechea bonificaţie de 10%, acordată celor care plătesc în întregime impozitul, până la 31 martie, ci o înlocuieşte…

Astfel, potrivit hotărârii Consiliului Local Reşiţa, pentru plata cu anticipaţie, până în 31 martie, a impozitului sau taxei pe clădiri şi terenuri şi a impozitului pe mijloacele de transport, reducerea se acordă diferit, în funcţie de modalitatea de plată. Astfel, în cazul achitării la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe, prin poştă sau prin ordin de plată, beneficiază de o bonificaţie de 5%. Cei care achită online, prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro, bonificaţia este de 10%.

În rest, regulile rămân neschimbate, în sensul că impozitul poate fi plătit în două rate egale, prima până în 31 martie, cea de-a doua – până în 30 septembrie. De această dată, însă, nu se mai acordă bonificaţii. Impozitele care nu depăşesc suma de 50 de lei inclusiv trebuie plătite integral până în 31 martie. Depăşirea termenelor atrage după sine majorări de întârziere.

O altă veste bună îi vizează pe datornicii care au restanţe locale mai mici de 40 de lei, în sold la 31 decembrie 2020, pentru că ele vor fi anulate, potrivit Codului de Procedură Fiscală.

De asemenea, persoanele fizice au scutire de la plata impozitului pentru clădirile care sunt monumente istorice. Tot de scutire, acordată pe o perioadă de cinci ani, beneficiază persoanele fizice care au executat, pe cheltuiala lor, lucrări de îmbunătăţire a performanţei energetice a clădirilor respective. În schimb, pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, impozitul se majorează cu 100% începând cu al treilea an. Iar în cazul clădirilor şi terenurilor neîngrijite, din intravilan, impozitul poate fi majorat cu până la 500%. La acest capitol, potrivit declaraţiilor oficiale, în 2021 municipalitatea îşi va redirecţiona atenţia de la clădirile firmelor spre cele ale cetăţenilor.

JCS-Antoniu Mocanu