Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Artistul Gustav Hlinka a venit, din nou, în centrul atenţiei publicului reşiţean cu o expoziţie.

Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din Reşiţa a găzduit lucrări filatelice dedicate Semmeringului Bănăţean, calea ferată care, în 15 decembrie, împlineşte 155 de ani de la momentul inaugural. Asta după ce, cu două zile mai devreme, aceeaşi locaţie găzduia o expoziţie închinată bicentenarului celui mai cunoscut şi îndrăgit colind. „Stille Nacht, heilige Nacht“ („Noapte de vis, timp preasfânt“), cuprinzând piese din colecţia filatelică a lui Gustav Hlinka şi fotografii realizate de Erwin Josef Ţigla în localitatea Oberndorf, de lângă Salzburg, unde, în urmă cu două secole, în ajun de Crăciun, a fost cântat pentru prima oară colindul devenit internaţional.

„Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița a marcat cei 200 de ani prin lansarea unui plic filatelic, ilustrat fiind cu un desen cu Isus în iesle, desenat de scriitorul, pedagogul și omul de cultură Alexander Tietz. Cu același prilej a fost confecționată o ștampilă filatelică ocazională, care a fost folosită la Oficiul Poștal Reșița 1 în data de 12 decembrie. Menționăm faptul că ștampila a fost aprobată de Federația Filatelică Română și de către Poșta Română pentru ca întreaga corespondență care se trimite în data de 12 decembrie din Reșița să fie ștampilată cu aceasta“, a precizat Erwin Ţigla, preşedintele germanilor din judeţ.

Revenind la calea ferată cunoscută astăzi sub numele de Semmeringul Bănăţean, ce uneşte Oraviţa de Anina, a fost inaugurată în 1863, însă a fost deschisă traficului de pasageri abia în 1869, adică acum 150 de ani. A fost construită între anii 1847 și 1863, și are o lungime de 33,4 km, preluând numele surorii mai mari, ce unește Viena de Bruck an der Mur în Austria, construită în perioada 1845-1854. Iar astăzi, calea ferată Oravița-Anina este clasificată ca monument istoric.

Trecerea celor 155 de ani a fost marcată şi prin lansarea unui plic filatelic ocazional, care ilustrează unul din cele mai frumoase viaducte de pe traseu, şi prin confecționarea unei ștampile filatelice ocazionale, folosită în cadrul oficiului poștal din Oravița în data de 14 decembrie, cu aceleaşi aprobări ca şi ştampila de miercuri. Dincolo de cele două expoziţii am putut cunoaşte un Gustav Hlinka iubitor de filatelie şi locuri frumoase din Caraş-Severin, care vorbeşte despre pasiunea pentru timbre şi mărci poştale, care i-a adus chiar medalii la însemnate competiţii internaţionale.