Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Cu aceste cuvinte, ne referim la concertul de Anul Nou susținut pe scena casei de cultură a orașului de orchestra condusă de dirijorul Alexandru Petria, alături de tenorul Remus Alăzăroae și soprana Mihaela Marcu!

A fost un eveniment de excepție, pentru care dirijorul născut la Caransebeș a reunit o parte dintre cele mai frumoase pagini ale muzicii clasice universale. Ideea concertului a aparținut primarului Felix Borcean, prezent la eveniment alături de soție, și s-a dorit a fi un tribut adus fostei filarmonici a orașului.

Iubirea divină ne îndeamnă să facem mai mult bine și să privim partea bună a lucrurilor. Sunt cuvintele pe care dirijorul, cetățean de onoare al orașului natal, le-a adresat publicului prezent în sală. Printre ei, fostul său profesor, Sorin Humița, alături de care a început să deprindă tainele pianului pe vremea când a urmat cursurile școlii de muzică. Atunci a studiat în paralel vioara la clasa dnei prof. Silvia Poiană, și ea alături sufletește de fostul său elev, dar și orga, la biserica catolică, sub îndrumarea prof. Gertrude Urban. Apoi au trecut anii și elevul de atunci a devenit angajat al Operei din Timișoara în 1994, iar în anul 2000 profesor de muzică la Facultatea de Jazz. În 2004, Alexandru Petria a emigrat în Germania și, în prezent, este dirijor asistent la Opera din Stuttgart. Dar nicăieri nu e ca acasă. „Dragi prieteni ai muzicii, suntem aici pentru că ne dorim să fim împreună ascultând unele dintre cele mai frumoase pagini muzicale. Am încercat împreună cu minunații mei colegi să vă purtăm prin melodii vesele și cred că putem afirma că toată această energie ne îndeamnă să vedem mult mai bine partea plină dintr-un pahar.”, s-a adresat Alexandru Petria publicului prezent la concertul-tribut adus celor care au deschis calea muzicii clasice la Caransebeș.

S-a întâmplat în 1919, chiar dacă astăzi se aud voci care consideră forțată ideea existenței unei filarmonici în oraș. Caransebeșul însă se poate mândri că avut o filarmonică. Aceasta a fost înființată în 1919 de Frederich Pauk, dirijor autodidact, compozitor și jurist născut la Lugoj în 1886, primar al Caransebeșului între anii 1918-1929. Pauk a studiat vioara, pianul și violoncelul și, aproape două decenii, a fost dirijor al Societății Filarmonice din Caransebeș, pe care a înființat-o îndeplinind toate cerințele vremii. La 105 ani distanță de la acel moment, în sala casei de cultură au răsunat din nou acordurile muzicii clasice, aducând ceva din parfumul epocii când un alt dirijor conducea deopotrivă orchestra, dar și destinele orașului.

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO: Casa de Cultură „George Suru”