Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Ne referim la comunele Mehadia, Coronini și Berzasca, atestate recent ca stațiuni turistice. Prilej pentru noi de a discuta cu primarii celor trei localități despre ce înseamnă acest lucru pentru comunitățile pe care le conduc!

Primarul Grigore Bardac consideră că atestatul este foarte important pentru Mehadia. Mai ales că, la nivel național, doar în jur de 110 localități au fost clasate astfel în luna iulie, deci nu sunt foarte multe, dintre care doar trei în județ. „Putem dezvolta partea de turism datorită vestigiilor istorice ale castrului roman pretorium, care pot fi puse în valoare. În zonă mai avem cetatea medievală sau Rezervația Naturală «Râpa neagră». Pot apărea multe unități de cazare care pot atrage fonduri pentru a se dezvolta. Având acest atestat, apărem pe harta turistică a României. Atunci când turiștii caută locuri de vizitat în județ, apar stațiunile deja existente precum Băile Herculane. Ulterior însă va apărea și Mehadia”, afirmă primarul, după o muncă de un an și jumătate depusă pentru obținerea atestatului.

Pentru obiectivele enumerate, Primăria Mehadia a depus deja cereri de finanțare pe PNRR, prin Ministerul Culturii, respectiv Ministerul Turismului, pentru a vedea pe ce axă se pot obține finanțări. De asemenea, este în lucru un proiect de construire a unui centru de tratament și recreere, adică un spa balneoclimateric, în zona „Șapte Izvoare” de pe Valea Cernei. „Ne adresăm mai multor posibile axe de finanțare ca să vedem unde vom găsi resursa financiară”, a încheiat Grigore Bardac.

E de bun augur pentru județ ca toate comunele din Clisura Dunării să devină stațiuni turistice. Astfel, se poate elabora un plan de amenajare zonal, o strategie pentru ca turismul să aibă credibilitate, iar dezvoltarea economică să se ridice la nivelul așteptărilor. Pentru asta, trebuie muncit alături de primarii din Sichevița, Pojejena și Socol pentru ca și comunele lor să devină stațiuni turistice. Ideea îi aparține primarului din Berzasca, Petru Furdui.
Munca de reorientare spre o altă perspectivă economică a comunei pe care o conduce începea în anul 2000. Atunci, la Berzasca, se redeschidea mina, contrar tendinței de la nivel național. Însă, în scurt timp, trebuia pus altceva în loc. „În 2010, planul urbanistic pe care l-am realizat a fost desemnat cel mai bun din țară. Acesta făcea deschiderea spre viitorul statut de stațiune turistică. În 2012, când ministrul Udrea venea la Reșița, spuneam că o voi lua înaintea Băilor Herculane, Semenicului sau a Reșiței pe partea de turism. Atunci s-a râs de mine dar acum spun că Berzasca va renaște, Clisura va renaște, având în vedere că și Coronini e stațiune turistică”, declară Petru Furdui. Acesta apreciază pozitiv redeschiderea circulației bacului între Moldova Nouă și Usije, întrucât acesta va avea un rol important pentru turismul de pe ambele maluri ale Dunării.

Primăria Berzasca a depus deja la finanțare un proiect pentru 3 km de piste de biciclete, urmând a mai depune unul, pe Programul European TransDanube, vizând pistele de biciclete pe frontul Dunării, de la izvoare până la vărsarea în mare. Berzasca are intabulat 17 km din frontul Dunării și astfel poate realiza prima pistă din județ pe acest program. Pe lângă asta, se vor intensifica discuțiile cu eventuali investitori cărora să le fie oferite facilități, pentru că acum comuna are disponibile sume mai mari. De asemenea, Festivalul Balcanic a avut în primul rând rolul de promovare a turismului în Clisură. Așa pot fi atrași oameni cu bani, care să vadă perspectiva zonei.

Ilie Boboescu, primarul din Coronini, consideră noul statut al comunei un punct important în viața comunității. Crede că asta va conferi avantaje celor care vor accesa fonduri, deoarece proiectele lor vor fi punctate mai bine. „În prezent se lucrează la Cetatea Ladislau, lucrările fiind la stadiul de aproximativ 70% și sperăm să fie gata până la finalul anului. Pe lângă asta, în zonă avem mai multe obiective, printre care o serie de peșteri pe care în viitor vrem să le punem în valoare”, declară Boboescu la capătul demersurilor care au durat în jur de un an și jumătate.

JCS-Ionel Ivașcu