Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Asta precizează primarul Ion Chisăliţă într-un punct de vedere prin care susţine poziţia Confederaţiei Sindicale Meridian vizavi de investiţiile în mineritul românesc. Preşedintele CJ, Romeo Dunca, se va întâlni şi cu premierul României pentru acest subiect!

Confederația Sindicală Națională Meridian a precizat zilele acestea că va continua să susțină importanța strategică a menținerii unei industrii miniere în România, precum și nevoia de a crea noi oportunități de angajare pentru locuitorii din regiunile care au fost puternic afectate de restructurările industriale din ultimele decenii. „Este adevărat că autoritățile din România nu au reușit în ultimele decenii să amplifice dezvoltarea unor industrii pe baza materiilor prime disponibile în țară, dar acest lucru nu ar trebui să descurajeze Guvernul în a-și asuma răspunderea privind dezvoltarea în viitor a unor noi capacități de explorare, extragere și procesare a minereurilor de la Roșia Montană, Roșia Poieni sau Moldova Nouă“, spun cei de la Meridian.

Primarul orașului Moldova Nouă a salutat punctul de vedere al Confederaţiei, făcând şi o apreciere în acest sens: „Din păcate, în anul 2008, activitatea minieră la Moldova Nouă a încetat după declararea falimentului societăţii SC Moldomin SA, societate care deţine licenţa de exploatare minieră. Astăzi o companie cu o bogată experienţă în exploatarea minieră şi cu o solidă capacitate financiară a achiziţionat activele vechii societăţi (cariera de suprafaţă şi ruinele fostei societăţi, nu mai există nici fierul din betonul armat al fostelor cladiri) şi există astfel speranţa ca această activitate să fie reluată pe baza unei investiţii economice importante“.

Edilul oraşului de pe Clisură a spus că investiţia de aproape 250 de milioane de euro înseamnă asigurarea a peste 1000 de locuri de muncă. Pe lângă acest fapt, sunt generate venituri considerabile la bugetul de stat şi bugetele locale (45% din redevenţă se plăteşte la primăria oraşului, 35% la CJ şi 20% la stat). „În acest moment, investiţia majoră este gata să pornească, iar Moldova Nouă va avea şansa să fie din nou pe harta mondială a mineritului cu avantaje uriaşe pentru zona noastră şi a României în ansamblu. Ultimul pas în acest demers îl reprezintă procedurile strict birocratice de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale care însă nu dă semne că înţelege însemnătatea economică şi socială a finalizării acestui demers. Am convingerea că urmare a poziţiilor deja exprimate public acum câteva zile de Prim Ministrul României, Guvernul României va avea o abordare pro în cazul proiectului minier care se conturează la Moldova Nouă“, a mai spus Ion Chisăliţă.

La finalul şedinţei de miercuri a Consiliului Judeţean, preşedintele Romeo Dunca a spus că va avea în viitorul apropiat o întâlnire cu premierul Florin Cîţu, iar una din problemele ce vor fi abordate va viza şi exploatarea de cupru de la Moldova Nouă.

JCS-Nina Curiţa