Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Miercuri a avut loc ședința de bilanț a instituției în cadrul căreia a fost prezentată și evaluată activitatea acesteia.

În prezența judecătorului Erica Nistor, preşedintele Curţii de Apel Timişoara, s-a desfășurat Adunarea generală a Judecătorilor Tribunalului Caraş-Severin, ocazie cu care se-a discutat Raportul de Activitate al Tribunalului Caraş-Severin pe anul 2016.

„În ședință a fost analizată activitatea întregului corp de magistrați din cadrul Tribunalului Caraș-Severin. A fost o activitate catalogată ca «eficientă», conform plajelor de eficiență stabilite prin hotărârile CSM. Volumul de activitate, comparativ cu anul trecut a fost mai mare, cu aproximativ 600 de cauze“, a precizat, după ședință, judecătorul Gabriela Stuparu, vicepreședintele Tribunalului Caraș-Severin. În cadrul bilanțului se precizează și că gradul de atacabilitate al hotărârilor pronunțate în cursul anului trecut, 7.520 la număr, a fost redus, de 6,27% (procent din care aproape 1% au reprezentat hotărâri desființate).

În 2016 au fost demarate sau au continuat proiecte cu o vechime mai mare din cauză că Tribunalul nu a beneficiat de resursele financiare necesare. „Au fost făcute lucrări de reabilitare termică la Judecătoria Caransebeș, am intrat în posesia terenului pe care se va construi noul sediu al Judecătoriei Oravița și a început proiectul de mansardare la Tribunalul Caraș-Severin, demarat în urmă cu nouă ani. Sperăm că acesta va fi finalizat mai devreme de un an de zile“, a adăugat vicepreședintele Tribunalului.

Cât despre vulnerabilitățile instanței județene, acestea se referă la lipsa de personal în rândul magistraților – existând două posturi de judecător neocupate -, iar la cele trei secții ale Tribunalului, cei trei președinți sunt încă delegați. „Sperăm ca, odată cu soluționarea problemei legate de vacantarea postului de președinte cu ocazia soluționării de către instanța supremă a contestației judecătorului Ciasc să se soluționeze și această problemă pentru a derula procedurile de desemnare a președinților prin mandate, și nu prin delegare“, a concluzionat Gabriela Stuparu.