Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Proiectul investițional de completare a Axului de 400 kV Banat, parte a Inelului de 400 kV al României, marchează progrese importante prin retehnologizarea a două stații-cheie: Reșița și Timișoara. Aceste investiții, cu o valoare totală de aproximativ 42 de milioane de euro, vor face posibilă închiderea Inelului de 400 kV al României în zona de vest!

Acesta este un proiect strategic pentru securitatea alimentării cu energie electrică a țării și, implicit, pentru consolidarea rețelei electrice de transport și a interconexiunii cu rețelele statelor vecine. Odată cu finalizarea tronsonului de Linie Electrică Aeriană 400 kV Oradea Sud-Nădab, în anul 2020, gradul de realizare a Inelului de 400 kV al României este de 70%.

„Retehnologizarea stației Timișoara și a stației Reșița reprezintă în acest moment două priorități investiționale pentru completarea Inelului de 400 kV în zona de vest, alături de finalizarea celor aproximativ 340 de kilometri de linie electrică aeriană de 400 kV din componența Axului Banat. România are nevoie de o infrastructură energetică modernizată, fiabilă, capabilă să integreze noi capacități de producție a energiei regenerabile, de aceea închiderea Inelului este un proiect fundamental pentru siguranța în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național. După aproape 4 ani de blocaje, am reușit reluarea lucrărilor în stația Reșița, o stație cu un rol deosebit în zona de vest a țării, ceea ce considerăm un succes, în condițiile în care această investiție va conduce atât la întărirea rețelei în zona de vest, cât mai ales va crea premisele necesare interconexiunii cu Serbia. Creșterea gradului de interconexiune joacă un rol important privind securitatea aprovizionării cu energie electrică a României și contribuie la atingerea țintelor asumate la nivel european“, a declarat Cătălin Niţu, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat la finele anului 2020, iar prima şedinţă de comandament în cadrul acestui proiect a fost organizată săptămâna trecută, urmând ca, în perioada următoare să fie dat ordinul de începere a lucrărilor în șantier. Retehnologizarea stației Reșița, o investiție blocată din anul 2017, are valoare de aproximativ 24 de milioane de euro și va fi finalizată în anul 2023. În prezent, pe lângă retehnologizarea stațiilor Timișoara și Reșița, pentru completarea Inelului de 400 kV în zona de vest se execută lucrări importante de investiții pentru construirea Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Porțile de Fier-(Anina)-Reșița.

JCS-Nicoleta Moraru