Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – 14 proiecte europene din județ vor fi etapizate din cauza neîncadrării în termenul de implementare. Este vorba despre proiecte contractate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, aflate în pericol de a pierde finanțarea întrucât nu vor fi gata până pe 31 decembrie 2023!

Conform unui comunicat primit din partea ADR Vest, Comisia Europeană a dat o derogare, reglementată la nivel național de OUG 36, care permite etapizarea acestor proiecte și finanțarea lor pe alte programe. Pentru 11 dintre ele, finanțarea se va face din alocările Programului Regional Vest 2021-2027, celelalte trei urmând a fi finanțate prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială. Noul termen de implementare va fi de maxim un an, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Valoarea totală pe care ADR Vest o estimează a fi solicitată pentru etapizarea acestor proiecte este de 145,55 milioane de euro.

Conform aceluiași comunicat, alte 17 proiecte din județ au fost declarate nefinalizate și nefuncționale. Acestea vor beneficia doar de perioadă de timp suplimentară pentru finalizarea contractelor, însă toate cheltuielile efectuate după 31 decembrie 2023 vor fi suportate din bugetele beneficiarilor. În acest caz, din calculele ADR Vest, rezultă o sumă totală de 81,81 milioane de euro. Comunicatul amintit cuprinde și 17 contracte reziliate la nivel de județ.

Reșița etapizează șase proiecte, Bocșa trei, Anina, Oravița și Băile Herculane câte unul. Cele mai importante sunt fazele 1 și 2 ale tramvaiului reșițean, din care ADR Vest estimează că 40,6 milioane de euro vor fi solicitați după 31 decembrie 2023. De asemenea, estimarea este că Reșița va solicita 26 de milioane de euro pentru proiectul legat de înnoirea parcului de material rulant al operatorului de transport, aproape 7,3 milioane de euro pe două proiecte referitoare la zona Mociur și 498.000 de euro pentru reabilitarea căii de acces Feroviarului- Dealu Mare. Un calcul simplu arată că reședința județului va solicita etapizări de aproape 74,5 milioane de euro.

Estimarea totală a ADR pentru Bocșa este de 35,5 milioane de euro. Adică 18,7 milioane pentru refuncționalizarea cinematografului și reabilitarea și extinderea casei de cultură, 6,04 milioane pentru amenajarea complexului muzeal, respectiv 10,8 milioane pentru modernizarea transportului local și amenajarea de piste de biciclete. Anina va solicita anul viitor 1,45 milioane de euro pentru Muzeul Mineritului, Oravița 3,6 milioane de euro pentru reabilitarea teatrului vechi, iar Băile Herculane 5,9 milioane pentru dezvoltarea turismului balnear. La acestea, se adaugă proiectul UAT Caraș-Severin de modernizare a DJ 608, pentru care vor fi etapizați 21,7 milioane de euro, și proiectul ISU Semenic de reabilitare a sediului Detașamentului de Pompieri din Caransebeș, pentru care vor fi etapizați 2,56 milioane de euro.

În privința proiectelor nefinalizate, Moldova Nouă va trebui să acopere 40 de milioane de euro pentru patru proiecte legate de modernizarea unităților de învățământ din oraș. Reșița are de pus 19,5 milioane de euro pentru șase proiecte pentru două unități de învățământ, trei blocuri de locuințe, respectiv pentru Blocul Fetelor. Oravița trebuie să acopere aproape 5,8 milioane de euro pe trei proiecte referitoare la centrul istoric, punerea în valoare a terenurilor degradate și înființarea centrului social pentru vârstnici. Comuna Teregova trebuie să pună 6,3 milioane de euro pentru două proiecte legate de Liceul „Sf. Dimitrie”, Băile Herculane are de acoperit 10 milioane de euro pentru reabilitare urbană, iar comuna Carașova trebuie să acopere 611.000 de euro pentru înființarea centrului comunitar integrat.

JCS-Ionel Ivașcu