„Traian Lalescu“, o investiţie de 8,9 milioane de lei - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Colegiul reşiţean a beneficiat de un proiect amplu de reabilitare energetică, de reabilitare şi consolidare!

Miercuri au fost finalizate şi recepţionate lucrările de reabilitare energetică a Colegiului Național „Traian Lalescu“ din Reșița, vestea cea bună fiind transmisă de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest.

„Regio-POR în Regiunea Vest – iată cum se transformă școlile din Banat prin proiectele cu finanțare europeană!“, începe descrierea făcută de cei de la ADR asupra proiectului de la CNTL. Lucrările derulate au fost de reabilitare energetică, dar şi de reparaţii şi consolidare. Potrivit Agenţiei, a fost izolată termic fațada școlii (pe partea opacă s-au pus plăci de vată bazaltică, iar pe partea vitrată – tâmplărie cu geam termopan și din PVC), a fost asigurată termo-hidroizolarea acoperișului tip terasă, termoizolarea acoperișului tip șarpantă și a planşeelor peste ultimul nivel și parter. Au fost reabilitate instalația de încălzire și sistemul de furnizare a apei calde de consum, fiind montată o centrală termică nouă. Proiectul a inclus instalarea de panouri solare și fotovoltaice, refacerea instalației electrice și a celei de distribuţie a apei reci, instalarea de corpuri de iluminat cu LED și senzori de mișcare şi prezență. Au fost implementate sisteme de climatizare și ventilație mecanică cu recuperarea căldurii, precum și un sistem integrat de management energetic pentru monitorizarea tuturor instalațiilor din clădire (electrică, termică, ventilație, climatizare, incendiu, control acces, efracție). Au mai fost asigurate facilități pentru persoanele cu dizabilități (rampă de acces la intrare, grup sanitar), înlocuirea tâmplăriei interioare şi multe altele.

„Finalizarea investiției de la Colegiul Național «Traian Lalescu», aduce beneficii substanțiale. În urma acestui proiect, va rezulta o scădere a consumului anual de energie primară cu aproximativ 77%. Este o reducere semnificativă a costurilor, iar resursele financiare economisite vor putea fi direcționate spre alte zone, în lucrări de modernizare sau pentru investiții în dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ. Totodată, va crește gradul de confort al elevilor și cadrelor didactice. Primăria Reşiţa beneficiază din plin de această linie de finanțare. Avem depuse proiecte de reabilitare energetică pentru toate unitățile de învățământ din municipiu, acestea aflându-se în diverse faze de implementare“, a precizat primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa.

Investiția a avut o valoare totală de aproximativ 8,95 milioane lei, din care 6,28 milioane lei finanțare nerambursabilă, asigurată prin Regio-POR 2014-2020. JCS-Antoniu Mocanu