Caraş-Severin, Romania

DEZEŞTI – Fructe şi legume proaspete, brânzeturi şi preparate din carne, miere şi răchie de prune, toate produse în gospodăriile localnicilor din zona Fîrliug, au putut fi degustate şi cumpărate, duminică, la târgul de la Dezeşti.

Ansamblul de dansuri populare „Mlădiţe Fîrliugene“, condus de coregraful Ioan Ghiaur, a deschis duminică, 18 septembrie, cea de-a patra ediţie a deja cunoscutei manifestări „Festivalul recoltei la Dezeşti“, eveniment organizat de Primăria Fîrliug, cu sprijinul Camerei Agricole Caraş-Severin.

Târgul de produse agricole a fost organizat în piaţa din centrul satului Dezeşti, unde producători din Fîrliug, Dezeşti, Bocşa şi din judeţul Timiş şi-au expus produsele pentru care au trudit aproape un an întreg: roşii, ardei, vinete, gogoşari, ceapă, varză, gogonele, etc.

Un alt sector a fost ocupat de crescătorii de animale, care au venit la târg cu lapte, brânză, smântână şi carne. Deşi producătorii din zona Fîrliug au reuşit să-şi facă un nume pe pieţele din Reşiţa, şi nu numai, oamenii spun că vânzările nu sunt tocmai mari.

„Nu mai este ca în alţi ani. Lumea este săracă şi nu mai cumpără în cantităţi mari, iar piaţa în vara aceasta a fost foarte ieftină. Nu spunem că nu ne iese şi profit, dar dacă nu ar fi bişniţarii în pieţe, producătorilor agricoli le-ar merge mult mai bine“, ne-a spus Maria Augustin, legumicultor.

După cum era de aşteptat, la Târgul de la Dezeşti au fost amenajate şi două standuri cu utilaje şi unelte agricole. Preţurile, în ton cu vremurile. Motocositoarea s-a vândut cu preţuri cuprinse între 1.090 şi 2.900 de lei, moara de desfăcut porumbul cu 650 de lei, prăşitoarea cu 1.700 de lei, tractorul de 25 de CP, cu dublă tracţiune, cu 6.200 de euro şi cositoarea rotativă cu 4.400 de lei.

Printre cei mai entuziaşti oameni prezenţi la târg s-a dovedit a fi Ioan Borduz, primarul comunei Fîrliug, omul care a avut şi iniţiativa organizării acestui eveniment.

„Mă bucur că şi în acest an am reuşit să organizăm această manifestare, mai cu seamă că ne dorim revigorarea sectorului agricol“.

Iniţiativa primarului a fost salutată şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, dar şi de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, ambii prezenţi la târg. Dacă primul a vorbit despre importanţa acestor manifestări, felicitându-l astfel pe primar, Tabără le-a vorbit producătorilor despre importanţa şi necesitatea cultivării pământului.

„Pentru că sunt bănăţean, îmi pare rău că cea mai mare suprafaţă necultivată din România este aici, în vestul ţării, iar eu consider că cea mai mare bogăţie pe care o are ţara aceasta este pământul şi de aceea el trebuie valorificat“. Ministrul Agriculturii a vorbit şi despre recoltele bogate din acest an, dându-le asigurări agricultorilor că îşi vor primi subvenţiile la timp, unele dintre ele chiar mai devreme decât în anii trecuţi. „Un an bun şi în cifre, dar şi în calitate. Peste 70%, din cele opt milioane de tone de grâu recoltate în aceast an, sunt excepţional din punct de vedere calitativ, tocmai de aceea au crescut şi exporturile. Am înregistrat recolte bune şi la floarea soarelui, rapiţă, orz şi orzoaică, iar din datele primite până acum, cred că vom avea peste 11 milioane de tone de porumb“, a concluzionat Tabără.

Roxana Bălan Nafiru