Caraş-Severin, Romania

EFTIMIE MURGU – Proiectul „Color the Village” al Asociaţiei Acasă în Banat a ajuns la final în Eftimie Murgu, Caraş- Severin. Peste 250 de voluntari au participat la renovarea a 34 de case din comună, într-un adevarat maraton al faptelor bune.

Intervenţiile au durat în total patru zile, în 20-22 iunie şi 27 iulie, au fost vopsite porţi şi ferestre, faţadele caselor au fost reparate şi zugrăvite, dar pe lângă acestea, au fost recondiţionate şi două fântâni şi un pod de la intrarea din sat. La final, casele au primit şi flori la ferestre. În prima etapă, în perioada 20-22 iunie au fost făcute intervenţii la 29 de case, însă, deoarece scopul declarat al proiectului era de 30 de case, voluntarii s-au mobilizat pentru încă o zi şi în 27 iulie au revenit la Eftimie Murgu. Pentru că nu s-au putut opri la o singură casă, voluntarii au reuşit ca, până la finalul zilei să zugrăvească alte cinci imobile.

Au fost zugrăvite în special casele cu faţade gri, unde proprietarii erau oameni în vârstă sau familii cu dificultăţi materiale. În urma proiectului, comuna Eftimie Murgu e acum mai frumoasă, voluntarii au realizat că prin forţe unite se pot face minuni. De câştigat au şi cei care ajung în zonă.

„Turiştii care merg să viziteze morile de apă sunt atraşi şi să se plimbe prin sat, să stea de vorba cu oamenii, să guste din bunătăţile locului, să întrebe de coleşă şi de brânza de găinuşe. Proprietarii caselor au acum nu doar o casă frumoasă, ei au acum mulţi prieteni pentru că voluntarii au prins drag de ei şi vor să vină să îi mai viziteze”, a spus Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.

Proiectul „Color the Village/Colorează Satul” a însemnat o muncă de peste şase luni de organizare, având ca termen de finalizare data de 31 iulie 2019. Au fost la Rudăria voluntari din Timişoara, Reşiţa, Bucureşti, Tulcea, Cluj, Bihor, au fost elevi de şcoală, studenţi, angajaţi în mediul de stat și privat sau chiar pensionari care au dorit să dea o mână de ajutor acestui sat din Banat. Dacă unii voluntari au participat o singură zi, alţii au muncit în toate zilele.

„Mulţumim sponsorilor şi Primăriei Eftimie Murgu care ne-a acordat tot sprijinul logistic şi organizatoric necesar pentru a ne putea desfăşura activitatea în bune condiţii. Ce urmează după Color the Village? Un nou Color the Village! A fost o experienţă extraordinară şi vrem să o repetăm. E un festival al faptelor bune care va ajunge în fiecare an în alt sat din Banat”, a mai declarat Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei.

N.C.