Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Este sfatul pe care-l dă directorul DSVSA Caraş-Severin în contextul gripei aviare. Totuşi, oficialul a ţinut să liniştească populaţia, subliniind că virusul nu este patogen pentru om!

După atâta vreme în care gripa porcină a stat la porţile Caraş-Severinului, fără să ne afecteze direct, prima şedinţă a Colegiului Prefectural de anul acesta a pus pe tapet problema gripei aviare, „de care suntem ocoliţi deocamdată“, după cum bine remarca prefectul judeţului, Florenţa Albu. În această direcţie, precizările le-a făcut Pavel Borchescu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin: „În contextul confirmării, în judeţul Maramureş, în data de 14 ianuarie, a unui focar de gripă aviară, a fost actualizată componenţa centrelor locale de combatere a bolii. Pe lângă asta, Direcţia Sanitar-Veterinară a mai dispus o serie de măsuri, respectiv au fost instruiţi deţinătorii de păsări din exploatările comerciale – aici vorbim de fermele comerciale – existente pe raza judeţului Caraş-Severin, cu privire la înăsprirea şi respectarea cu stricteţe a condiţiilor de bio-securitate“.

Oficialul şi-a continuat precizările: „Au fost, de asemenea, instruiţi medicii veterinari de liberă practică, referitor la semnele clinice manifestate de păsări în influenţa aviară şi continuarea asigurării unei supravegheri sanitare veterinare continue a păsărilor domestice şi sălbatice, prin recoltarea de probe pentru examen de laborator. De asemenea, crescătorii de păsări din gospodării au fost înştiinţaţi prin grija serviciilor veterinare şi a primăriilor despre necesitatea de a ţine păsările închise, respectiv pe cât posibil în spaţii chiar acoperite, pentru a se evita contactul cu păsările sălbatice. Pentru adăparea păsărilor nu se va folosi apă din bălţi, suprafeţe curgătoare, care ar putea fi contaminate de la păsările sălbatice, în special de cele migratoare. Hrana şi apa păsărilor din gospodării trebuie să fie administrată în spaţii închise şi acoperite. Ca precizare finală aş dori, pentru liniştea populaţiei, să se ştie că virusul H5N8 nu este patogen pentru om, el este patogen pentru speciile aviare. Deci nu este un risc pentru populaţie. În continuare, avem controale în desfăşurare, atât la exploataţiile de păsări, la unităţile de procesare carne de pasăre şi ambalare“.

În cadrul aceleiaşi şedinţe a Colegiului Prefectural, a fost pusă în discuţie posibilitatea valorificării practice şi ştiinţifice a informaţiilor şi documentelor deținute de instituțiile județene, fiind prezentată şi o analiză a pregătirii reprezentanților administrațiilor publice locale pe linia situațiilor de urgență, unde anumite primării sunt la stadiul de corijenţă. Dar asupra acestui subiect vom reveni.

JCS-Antoniu Mocanu