Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Încălzindu-se pentru protestele ce vor avea loc începând de miercuri la Moldova Nouă, câteva zeci de cetăţeni din Clisură au pichetat, azi, Prefectura! Nemulţumirile care i-au adus la Reşiţa sunt legate de majorările de taxe şi impozite care, potrivit reprezentanţilor protestatarilor, ar fi cuprinse între 200 şi 750%, fără a exista însă o bază legală în acest sens!

O delegaţie a lor a înaintat un memoriu prefectului Ioan Dragomir, aşteptând intervenţia acestuia în sensul clarificării situaţiei. „În baza unei erori materiale, taxele au crescut cu aceste procente. O cafenea care plătea până acum 900 de lei, va trebui să plătescă acum o taxă pentru autorizare de 4.500 de lei. O sală de evenimente care era autorizată cu 1.900 de lei astăzi, trebuie să plătească aproape 9.000 de lei. A fost o dispută în 31 octombrie 2023 vizavi de creşterea taxelor prin indexare. Administraţia locală, împreună cu secretarul general, a încerat să influenţeze CL că este obligatorie indexarea cu 13,8% (rata inflaţiei, n.n.) că dacă nu, cresc taxele cu 750%.“, a explicat vicepreşedintele Asociaţiei Clisura Dunării, Eugen Băleanu. „Disputa“ din Consiliul Local s-a finalizat, după câte se pare, prin „trântirea“ la vot, de către consilierii PSD, a proiectului de hotărâre propus de primarul Ion Chisăliţă.

Potrivit primarului Ion Chisăliţă, un prim proiect de hotărâre privind indexarea cu rata inflaţiei, care ar fi exclus mărirea taxelor şi impozitelor, a fost respins deja în cursul lunii mai 2023, de către 9 dintre cei 17 consilieri locali. Reluat fiind în octombrie 2023 din aceleaşi considerente, proiectul de hotărâre a avut aceeaşi soartă, respins fiind de acelaşi grup. Netransformat în hotărâre, subiectul n-a mai fost înaintat Prefecturii pentru verificarea legalităţii, prefectul Ioan Dragomir declarând că a aflat de abia vineri despre situaţie, iar din memoriul primit de la protestatari, câteva date suplimentare. „Am discutat cu dumnealor, ne-au adus la cunoştinţă mai multe amănunte despre modul în care au fost au fost stabilite taxele, sau modul în care au fost, sau nu au fost aprobate. Împreună cu colegii de la Serviciul Juridic vom analiza această procedură, iar în cazul în care nu vom reuşi să ne edificăm, vom trimite Corpul de control în următoarele două zile la Moldova Nouă!“, a declarat prefectul. Acesta ar urma să lămurească care a fost „eroarea materială“ şi în ce fel poate fi ea îndreptată.

Potrivit OUG 114/2018, articolului 491 din Codul Fiscal care stabileşte indexarea anuală cu rata inflaţiei i s-a adăugat un alineat (3), tocmai pentru că în multe consilii locale nu se vota indexarea din considerente electorale. În esenţă, acesta prevede că „dacă HCL nu a fost adoptată cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de expirarea exercițiului bugetar, în anul fiscal următor, […] se aplică de către compartimentul de resort din aparatul de specialitate al primarului, nivelurile maxime prevăzute de prezentul cod, indexate potrivit prevederilor alin. (1)“.

Pentru microîntreprinderile din zonă, astfel de taxe majorate sunt imposibil de plătit, susţin reprezentanţii Asociaţiei Clusra Dunării, în condiţiile în care, de pildă, toate cafenelele din centrul oraşului nu au împreună încasări zilnice mai mari de 200 de lei. Marți, potrivit acestora, va fi zi de pauză, dar pentru miercuri, joi şi vineri sunt anunţate, în schimb, proteste de proporţii în oraşul de la malul Dunării.

JCS-Walter Fleck