Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi a fost vineri, deşi a fost 13, cu credinţă mare în Dumnezeu şi vigilenţă sporită, medicul chirurg reşiţean Romeo Dumitrescu a reuşit să facă o operaţie extrem de grea, la acest succes adăugându-se contribuţia doctorului Adrian Măgureanu!

Nu în fiecare zi se prezintă pacienţi cu diagnostice severe care poartă încă din tinereţe extrem de multe kilograme şi care prezintă, evident, riscuri enorme atunci când trebuie făcute intervenţii chirurgicale pentru afecţiunile de care suferă. Dar şi atunci, când apar asemenea cazuri în secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, pentru care nici măcar nu există instrumente adecvate, doctorul Romeo Dumitrescu nu zice niciodată „nu“: „Azi dimineaţă am făcut o operaţie care pentru mine e o premieră, dar şi pentru Reşiţa şi Caraş-Severin. E vorba de un bolnav V.V.P., de 22 de ani, cântărind 180 de kg, care a venit cu un diagnostic sever de colecisto-pancreatită, clădită pe litiaza veziculei biliare cu bio colecist, adică puroi şi gangrenă de colecist. Chiar într-o zi de 13, când astrele anunţă să fim foarte vigilenţi. Am şi fost foarte vigilenţi, am utilizat instrumente din bugetul personal, nu al spitalului, pentru că aşa ceva nu se poate opera cu instrumente obişnuite, această premieră face parte dintr-o categorie numită bari chirurgie, adică oameni foarte grei. A fost un mare succes şi pentru doctorul Măgureanu, care a început intervenţia cu anestezie generală de foarte bună calitate“.

Dr. Dumitrescu ne-a mai spus că la bolnavii foarte graşi, unde anestezicele pleacă în acest ţesut adipos, care la pacientul de vineri a fost imens, sunt probleme mari mai ales la trezire, de aceea anestezicele folosite sunt dintre cele mai bune şi cele mai scumpe.

Medicul chirurg Romeo Dumitrescu a reamintit și de tânărul de 32 de ani de care s-a ocupat şi care a fost operat în premieră la Târgu Mureş pentru leziunea de aortă prin procedură neinvazivă, precizând că n-a fost singurul caz grav pe care a trebuit să-l managerieze: „Noi am avut foarte multe cazuri, de pildă, un pacient de pe la Ersig care s-a împuşcat şi i-au zburat maxilarul superior şi maxilarul inferior, precum şi limba din gură. Şi atunci, Clinica Maxilo-Facială din Timişoara n-a vrut să-l primească. Asta până la intervenţia domnului ministru de Interne de atunci, Marcel Vela. Nu e posibil aşa ceva, băiatul avea 38 de ani, era şocat“, a subliniat medicul chirurg reşiţean. Aşadar, la Reşiţa se întâmplă şi multe lucruri frumoase!

JCS-Alexandra Gorghiu