Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Privind numai în jos, uităm de Cer! Tehnologia „fără fire“ ne-a eliberat de atâtea limite însă, paradoxal, ne-a legat şi ne-a limitat cumva sufletele!

Mai țineți minte prin desene animate pușcăriașii în zeghe, care spărgeau bolovani cu o bilă cu lanț legată de picior? Văzând tot mai des pe stradă oameni care nu-și mai scot nasul din telefonul mobil nici măcar la semafor, nu pot să nu-mi amintesc de acele imagini.

Calculatoarele și internetul au revoluționat lumea și comunicarea de mulți ani, însă ele au avut mereu o limită foarte utilă pentru binele nostru: chiar și după apariția laptop-urilor, erau suficient de incomode pentru a ne obliga să le mai lăsăm deoparte și să luăm o pauză de la ele. Însă mintea strălucitoare a lui Steve Jobs a schimbat totul și datorită lui putem să ne luăm micul ecran magic peste tot. Putem asculta muzică pe drum spre lucru, putem citi știrile la micul dejun, putem vedea un videoclip în pauza de țigară și mai ales putem verifica social media peste tot. Pentru că mâncarea nu pică bine la stomac fără o poză pe „Insta“ cu ea, să știe „urmăritorii“ ce savurăm, iar hainele parcă sunt mai seci și mai gri dacă nu ne vede obștea purtându-le într-un selfie. Mergeți la orice obiectiv turistic și veți vedea plin de mâini pe sus, căci momentul nu se mai vede bine cu ochiul liber, ci numai prin camera telefonului, iar vacanța nu are niciun farmec fără măcar un „live“ pe Facebook, fără o postare pe Tik Tok.

Facebook… Locul în care poți și te poți minți că ai o viață perfectă. Locul care îți pune la dispoziție orice: o cale să-ți înjuri în „față“ politicianul sau vedeta pe care o detești, grupuri care să te mângâie pe cap și să-ți spună cât de minunat și de special ești, colegi de conspirație care să te ajute să dezvălui lumii secrete cutremurătoare despre autismul provocat de vaccinare, Pământul plat și tunelele către Shambala, tovarăși de revoluție cu care să răstorni statul paralel, pe Soroș și mai ales capitalismul (direct de pe iPhone-ul tău, firește). Facebook îți dă aproape tot ce ai avea vreodată nevoie în viață. Iar pentru ce-i scapă (deocamdată) lui Zuckerberg, internetul e mare…

Avem chiar și meserii noi, dar nu vă gândiți la programatori sau alte chestii din astea banale. Nu… În epoca telefonului inteligent avem „influenceri“ care au pretenția că fac lumea să se învârtă, luptători neînfricați care astăzi își varsă sudoarea și cafeaua pe tastatură luptând până la moarte pentru o cauză și mâine pentru opusul acesteia, victime profesioniste pe care le rănește și aerul din jur, vedete de internet și artiști de moment, trolli plătiți la cuvânt să scuipe venin cu precizie sau la grămadă, toți în goană după bani și faimă.

Nu mă înțelegeți greșit – faptul că internetul a devenit mobil și îl putem accesa de aproape oriunde este una dintre cele mai utile invenții din istoria omenirii. Nu spun asta cu ușurință, ci doar recunosc faptul că facilitarea comunicării și oferirea de acces la informație cu costuri atât de mici, atâtor oameni, sunt lucruri de o valoare incalculabilă.

Evoluăm, dar ne pierdem. Şi pierdem oameni, prieteni, momente frumoase, lucruri simple, iubiri, zâmbete… trenuri şi poveşti!

JCS-Nina Curița

FOTO: PINTEREST