Caraş-Severin, Romania

FÂRLIUG – Prin munca lui Ionel Ianca din Fârliug, alături de soția sa, Mirela, și fiica lor, Denisa. Noi i-am întâlnit la târgul de Florii din centrul Reșiței, acolo unde au venit cu mușcate, panseluțe și petunii de diverse soiuri și culori!

Le produc în cele trei solarii în suprafață totală de 300 mp pe care le-au amenajat prin forțe proprii. Au investit în jur de 4.000 de euro pentru a cumpăra folia și partea de material lemnos pe care n-a putut să și-o asigure din gospodăria proprie. De asemenea, pământul pus în solarii trebuie cumpărat pentru că e un pământ special pentru flori, tratat ca să nu crească buruienile. Pământ absolut necesar pentru că, la flori, investiția este atât de mare încât e bine să previi riscurile cât de mult posibil.

„De flori ne ocupăm de vreo cinci ani. E o pasiune pentru fiica și soția mea, eu le ajut pentru că mă ocup mai mult de legume. De când se pune sămânța în pământ și până ajunge la maturitate, unei flori îi ia cam patru luni de zile. Cele pe care le avem acum au fost sădite în 20 decembrie și, când au crescut, le-am pus în ghivece pe care soția mea le comandă pe internet!”, aflăm de la legumicultorul floricultor pentru care ultima „recoltă” a însemnat peste 4.000 de ghivece mici și peste 10.000 de ghivece mari. Cu flori desigur, pe care le desface la târguri, în piața Reșița Sud și mai puțin la Bocșa, deoarece acolo se ține piață numai sâmbăta. Cel mai mult însă vinde direct de acasă. Anul trecut a vândut așa cam trei sferturi din florile pe care le-a produs.

„Suntem mulțumiți de rezultate dar nu ne gândim să ne extindem, pentru că atât cât sădim este suficient raportat la cererea pe care o avem și la munca pe care o putem depune în trei!”, încheie Ionel Ianca, cu invitația de a-l căuta și a cumpăra atât florile, cât și legumele pe care le produce cu sudoarea frunții. Îndeamnă clienții să caute micii producători și produsele bio, pentru că astfel mănâncă mai sănătos și susțin oamenii care trăiesc din roadele muncii lor. O spune un legumicultor care muncește pământul de peste 20 de ani.

JCS-Ionel Ivașcu