Caraş-Severin, Romania

GORUIA – O suprafață de trei hectare, pregătită pentru a primi turiștii care vin să vadă Cheile Gârliștei. Este vorba despre o vale de la poalele cheilor, unde turiștii obișnuiesc să campeze!

Anul trecut, cam 400 de turiști au venit în zonă, motiv pentru ca primarul Ion Văcărescu să vrea valea igienizată pentru doritorii de înnoptat la cort. „Zilele acestea curățăm valea, facem reparații la drumul care duce spre chei și montăm două panouri cu informații despre chei”, aflăm de la primarul din Goruia.

Valea face cu ochiul și întreprinzătorilor privați, primăria primind solicitări pentru porțiuni de teren unde firme private vor să ridice amenajări tipice de camping.

Întrucât prin zonă trece Semmeringul Banatului, primarul încurajează efectuarea de excursii tematice cu elevii din județ. Ajunși cu trenul la gara din Gârliște, elevii pot coborî spre sat, în drumul lor putând vedea deopotrivă Cheile Gârliștei și morile de apă. La Gârliște îi așteaptă un mic muzeu amenajat în una dintre mori, un părculeț și o parcare unde se pot îmbarca în mijloace de transport care să-i ducă spre casă. Parcare pe care primăria a amenajat-o din fonduri proprii pentru a decongestiona traficul de mașinile care, până nu demult, erau „parcate” pe carosabil. Cum în județ sunt peste 70 de UAT-uri, iar Semmeringul continuă să circule zilnic, copiii sunt invitați să vadă frumusețea locurilor.

JCS-Ionel Ivașcu

Foto: Alexandru Artugyan