Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – „Gaudeamus igitur” s-a auzit azi în Aula „Eftimie Murgu” a Centrului UBB cu ocazia deschiderii anului universitar 2022-2023. Moment solemn, în care tinerii au avut alături conducerea Centrului UBB și oficiali de la nivel de oraș și județ. Este începutul unui nou drum, pe parcursul căruia le urăm și noi mult succes tinerilor studenți!

„Arată-mi o familie de cititori, iar eu îți voi arăta oameni care vor schimba lumea”. O spunea Napoleon Bonaparte, citat în fața tinerilor de președintele Consiliului Județean (CJ), Romeo Dunca. La vremea sa, Napoleon lăsa de înțeles că numai oamenii instruiți și citiți vor avea privilegiul de a schimba lumea. Astăzi, Romeo Dunca subliniază importanța cărților citite, amintind conducătorii Greciei antice, leagănul democrației, care citeau aproape jumătate din viață. Ori pe senatorii romani, care intrau adesea în dispute pe teme culturale cu autorii cărților, astfel încât educația prin citit devenea o parte a vieții lor. „Dascălii știu că educația se bazează pe carte, pentru că să citești înseamnă cunoaștere. A fi student este doar un prim pas pe un drum lung și plin de provocări care solicită multă energie, curiozitate și dorință de devenire. Fiecare pas e o cărămidă care te face mai puternic. Ține de fiecare dintre voi să folosiți educația pentru a vă dezvolta și a deveni lideri în profesiile pe care vi le asumați”, s-a adresat tinerilor președintele CJ.

Dunca a vorbit și despre programul de internship inițiat de CJ și adresat studenților care vor să se implice activ în viața comunității, participând de-a lungul a șase luni consecutive la singurul program de acest gen din administrația publică din județ. Programul se adresează studenților de cel puțin anul II de studii, integraliști în anul universitar anterior, masteranzilor și absolvenților care au cel mult trei ani de la absolvire și maxim 30 de ani.

Prezent la eveniment, subprefectul Cristian Gâfu sublinia că Guvernul României face totul pentru ca, și în acest an, studenții să aibă toate condițiile pentru a acumula ceea ce va reprezenta drumul lor în viață. „Acum 29 de ani, începeam cursurile facultății de drept la Universitatea «Eftimie Murgu», cum se numea atunci această instituție. Eftimie Murgu a fost un român patriot care, deși a studiat în afara țării, s-a întors în țară și a reprezentat Banatul și locul său de baștină. Mesajul meu e să învățați în anii facultății și, odată ce-ați absolvit cursurile, rămâneți aici. Pentru că localitățile unei țări sunt puternice prin populație și prin tinerețea populației. Rămâneți în oraș și în județ, schimbați tot ceea ce credeți că nu este bine. Distrați-vă, pentru că distracția face parte din studenție. Dar să încercați să acumulați cât mai multe cunoștințe”, a spus Cristian Gâfu.

Azi, în Aula „Eftimie Murgu” au răsunat aplauzele. De mâine, la UBB începe munca. Dar și distracția…

JCS-Ionel Ivașcu