Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Pentru apicultori, anul 2016 a fost unul amar, la propriu. Cel mai greu an din ultimii 50, în opinia Idei Şuta, vicpreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din judeţ.

Vremea rea a afectat serios producţia de miere, familiile de albine şi afacerile apicultorilor. Aceștia au mare nevoie de ajutor pentru ca familiile de albine să facă faţă iernii. Am înţeles asta discutând cu unii dintre apicultorii din judeţ. Cătălin Birău din Soceni a auzit vorbindu-se despre un presupus ajutor de la stat. „De zece ani fac apicultură iar 2016 a fost anul cel mai slab. A plouat mereu, stupii nu s-au dezvoltat iar producţia e foarte slabă”, ne-a spus apicultorul care speră că vorbele pe care le-a auzit vor deveni fapte. Şi lui Trandafir Trasteş din Sadova Veche 2016 i-a adus numai pagubă. „Producţia a fost practic zero căci efectiv ne-am străduit să ţinem stupii. Sper că va ieşi ceva miere de tei, numai să nu fie secetă”, ne-a spus apicultorul. Cooperativa Apicolă Hercules (CAH), din care face parte, nu l-a anunţat nimic concret cum că guvernul ar sprijini apicultorii.

Nu se putea altfel de vreme ce nici preşedintele CAH, Ion Bărbuţ, nu ştie nimic sigur. A discutat cu cooperative şi asociaţii apicole din ţară şi s-a căzut de comun acord că ar fi suficienţi 50 de lei pentru fiecare familie de albine. „Circulă zvonuri că ajutorul de minimis ar putea consta în 10 kg de biostimulatori pentru fiecare stup. Oricum ar fi, e de dorit ca procedura să fie definitivată cât mai curând ca să ştim ce avem de făcut. Sprijinul trebuie să vină până la 1 august căci atunci începem să pregătim albinele pentru iarnă”, ne-a declarat şeful CAH. Conform lui Bărbuţ, biostimulatorii sunt achiziţionaţi de apicultori, după care cheltuielile sunt decontate de Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ), cu excepţia TVA-ului. „Dacă lucrurile nu se mişcă repede, apicultura riscă să intre în faliment. De zece ani nu s-au mai dat subvenţii în apicultură şi, din discuţiile cu apicultori din ţară, estimăm că 50% din familiiile de albine s-ar putea reduce”, a mai spus Ion Bărbuţ.

Ministrul Achim Irimescu cunoaşte problemele apicultorilor. Cu sprijinul prefecturilor, ministerul a evaluat pagubele pe care vremea rea le-a făcut apicultorilor din fiecare judeţ în parte. Din spusele d-nei Şuta, reţinem că Ministerul Agriculturii a aprobat deja proiectul de acordare a sprijinului financiar. „Proiectul trebuie aprobat şi de Ministerul de Finanţe, apoi banii se vor da. Sperăm ca asta să se întâmple până la sfârşitul lunii iulie”, ne-a declarat vicepreşedintele ACA Caraş-Severin. D-na Şuta îndeamnă toţi apicultorii din judeţ să achiziţioneze ajutorul de minimis. Pentru asta, apicultorii vor trebui să depună la DAJ o cerere însoţită de adeverinţă de la primărie cu numărul de familii de albine pe care le deţin, documentul de înregistrare a stupinei la Direcţia Sanitar-Veterinară, copie după cartea de identitate pentru persoane fizice, respectiv codul unic de înregistrare pentru persoane fizice autorizate, şi facturile privind achiziţia de zahăr sau biostimulatori.