Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Pericolul generat de noul coronavirus (2019 nCov), apărut în orașul Wuhan din China, a determinat autorităţile să ia măsuri speciale în toate unităţile spitaliceşti din România.

Măsurile dispuse de Ministerul Sănătăţii au fost transmise către toate spitalele din judeţ, prin Serviciul de Supraveghere în Sănătate Publică – Compartimentul de Epidemiologie al Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin. A fost creat, în acest scop, un grup de lucru din care, în afară de reprezentanții Ministerului Sănătății, mai fac parte specialiști din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Dr. Matei Balș“, de la Institutul Național de Sănătate Publică şi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Printr-un comunicat remis redacţiei din partea DSP CS, am fost informaţi că s-a dispus luarea la cunoştinţă a medicilor de familie, a unităților de primiri urgențe (UPU), precum și a tuturor spitalelor despre măsurile și procedurile adoptate, care trebuie puse în aplicare în cel mai scurt timp. Unitatea medicală desemnată să preia posibilele cazuri pentru vestul țării este Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Dar, primele cazuri suspecte vor fi dirijate către Institutul „Matei Balș“.

Spitalele trebuie să ia măsuri concrete pentru ca pacienții să fie îndrumați către secțiile de Infecțioase și vor fi izolați, dacă sunt suspecți, într-o primă fază, în zone cu condiții de împiedicare a transmiterii aerogene. Personalul UPU și al tuturor camerelor de gardă va purta echipament de protecție, mască și mănuși. Unitățile sanitare au obligația să asigure personalului substanțe dezinfectante pentru mâini și suprafețe, în cantități suficiente. În curând, Institutul „Matei Balș“ va redacta protocolul de diagnostic și tratament, care va fi pus la dispoziția unităților medicale. În paralel au mai fost dispuse măsuri specifice și în aeroporturi. Coronavirusul afectează nasul, gâtul, iar simptomele sunt similare cu cele ale pneumoniei, printre care febră mare. Pentru că nu există un vaccin împotriva acestui tip de coronavirus, specialiştii recomandă oamenilor să evite călătoriile în China.

JCS-A.G.