Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sorin Frunzăverde a declarat într-o conferinţă de presă susţinută joi că Parlamentul României are legitimitatea de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu, iar acest fapt trebuie atins.

„Îmi pare rău că fac un astfel de comentariu în ziua Unirii Principatelor. Din relatările apărute în presă reiese că premierul i-a propus preşedintelui să cumuleze alegerile pentru Parlamentul European cu cele prezidenţiale, undeva în mai sau iunie 2014. Eu însă cred că o asemenea negociere nu trebuia sugerată. Cu Traian Băsescu nu trebuie negociat. Traian Băsescu trebuie suspendat de Parlamentul României! Şi românii îl vor demite, vor vota covârşitor pentru plecarea sa de la Cotroceni. Nu putem să anulăm, prin asemenea gesturi politice, circa 16 milioane de voturi”, a declarat vicepreşedintele PNL.

În opinia lui Frunzăverde, Parlamentul României trebuie să dovedească faptul că este instituţia fundamentală a democraţiei, respectând Constituţia, cu precizarea că există temei constituţional pentru suspendarea lui Traian Băsescu.

Modul în care Traian Băsescu s-a comportat în campania electorală reprezintă principalul temei pentru o posibilă suspendare, urmată de inevitabila demitere. A urmat condiţionarea scurtării mandatului de demisia Parlamentului, de către un preşedinte respins de către peste şapte milioane de oameni, la care se adaugă alte milioane care au ales o majoritate în Parlament de aproximativ 60%, conform legii în vigoare, pe care Traian Băsescu a promulgat-o şi care a apărut, ca atare, într-un context pe care tot Traian Băsescu l-a generat“, a mai amintit Sorin Frunzăverde.

Acesta a precizat că Alianţa Dreptate şi Adevăr s-a rupt tot din cauza preşedintelui în exerciţiu. „Iar dacă vom cădea, din nou, în diferite lamentări de genul – ce va spune Europa? – eu cred că Europa nu va spune nimic, pentru că Europa respectă votul, deoarece Europa este rezultatul votului unei majorităţi din cei care participă la un scrutin electoral. Prin urmare, şi clasa politică din România trebuie să respecte votul, respectând şi Constituţia. Trebuie să terminăm, o dată pentru totdeauna, cu gâlceava interminabilă, cu vrajba politică sădită între noi şi cu statul acesta poliţienesc, iar Parlamentul poate să facă acest lucru”, a precizat vicepreşedintele PNL.

Sorin Frunzăverde a ţinut să amintească şi faptul că la fel, în mod democratic, mai trebuie modificată Legea referendumului şi aducerea acesteia în europenism, „pentru că niciunde nu există prag electoral“.

Flavius Rotariu