Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Situaţia se datorează faptului că în ziua de azi nu se mai fac vechile planificări, considerate comuniste.În ceea ce priveşte calificarea forţei de muncă, în special a şomerilor, Caraş-Severinul s-a orientat mai mult spre domeniile cu căutare pe piaţa actuală, adică spre construcţii, comerţ şi servicii – în care şomerii reuşesc să se angajeze –, urmând să se deschidă şi spre turism, care ar putea constitui viitorul.

Sunt în vizor, într-o primă etapă, cursuri de formare în meseriile de cameristă, recepţioner şi maseur. Şi totuşi cum se poate stabili care sunt meseriile viitorului? Oficialii din domeniu spun că acest lucru este foarte greu mai ales din vina faptului că nu se mai fac planificări, care erau la modă în vremuri de tristă amintire.

Cu alte cuvinte, dacă societăţile nu ştiu ce activităţi vor derula în următorii cinci ani, nu vor şti nici ce angajaţi le vor fi necesari în acele momente. Acesta este motivul pentru care nici instituţiile care formează profesional şomeri nu au cum să ştie care va fi evoluţia pieţei muncii şi în ce direcţie trebuie să se orienteze pentru viitoarele cursuri de calificare pe care le organizează. Mai ales că fiecare curs de calificare presupune o bază materială, dotări, dar şi urmarea unei proceduri de acreditare şi plata a diferite taxe.

Potrivit lui Caius Isac, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin: „Facem prospecţiuni de piaţă, dar nici angajatorii n-au planificări, ca să ştim ce trebuie să facem pentru a pregăti profesional persoanele care să se poată angaja în viitor“.

Antoniu Mocanu