Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Primarul Cristian Miclău, a fost la Bucureşti pentru a căuta, împreună cu secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Andrei Ungur, surse de finanţare!

Pentru proiectele noi, dar şi pentru cele care au fost sistate, din varii motive, edilul s-a deplasat săptămâna trecută la Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației. Cristian Miclău a discutat cu secretarul de stat Andrei Ungur, prezentând problemele specifice legate de proiectele cu finanțare guvernamentală fezabile pentru stațiunea Băile Herculane, dar și oportunitățile de finanțare a unor proiecte prin noul PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), precum şi viitoarele programe operaţionale: „Am fost cu proiectele pe care vrem să le implementăm şi cu proiectele vechi care stagnează, a declarat primarul Cristian Miclău, ca să găsim împreună soluţii de finanţare. E vorba de proiectul pe partea de monumente istorice, unde avem nişte clădiri în proprietate publică, aflate în stare de degradare, pentru care trebuie să găsim nişte surse de finanţare ca să le reabilităm. Este vorba de câteva clădiri, în proprietatea primăriei cum e, de pildă, grădiniţa veche, care este monument istoric şi se află în stare de degradare, podul de fontă, care este, de asemenea, monument istoric, apoi mai sunt câteva clădiri pe care vrem să le intabulăm. Am mai discutat şi ce putem face pe partea de agrement, să găsim surse de finanţare. Vrem să facem un bazin de înot, care s-ar putea preta pentru viitor la un proiect prin Ministerul Dezvoltării. Pe partea de monumente, secretarul de stat Andrei Ungur a spus că ne ajută, iar pe partea de agrement, la fel, va încerca să găsească surse de finanţare. Am discutat şi despre proiectele care stagnează, care au fost pe HG 120 din 2010, pentru staţiunile de interes naţional, Băile Herculane, Borsec şi Sulina, e vorba de câteva proiecte care au fost începute şi sistate şi pe care trebuie să le implementăm“.

Referitor la lucrările care se efectuează la ora actuală în oraş, edilul a spus că s-au primit dalele pentru trotuarele din Piaţa Hercules şi Piaţa 1 Mai, iar în acest moment se lucrează pentru montarea acestora. De asemenea, Piaţa Agroalimentară va fi modernizată: „De săptămâna viitoare sperăm să înceapă efectiv săpăturile, să putem da ordinul de începere a lucrărilor. Piaţa va fi reconfigurată pe două nivele, la primul nivel vor fi producătorii agricoli care îşi vor expune spre vânzare produsele, iar la etaj vor fi cinci spaţii comerciale care vor fi închiriate doritorilor“.

Cu turiştii deja la uşă, chiar turişti de vază cum au fost în minivacanţa de Paşti Aurelian Temişan şi soţia sa, actriţa Monica Davidescu, împreună cu fiica lor, primăria are în vedere şi deschiderea sezonului estival, mai ales după relaxarea restricţiilor: „În minivacanţe şi în weekenduri deja e arhiplină staţiunea de turişti, spune edilul. Ne-am îndreptat atenţia asupra turiştilor, iar în acest sens avem în vedere să facem mai multe parcări, să fie mai multe locuri de parcare, probabil va fi şi o parcare supraterană, dar pentru asta căutăm surse de finanţare. Pentru amenajare parcare se dau bani, dar nu pentru parcări supraterane, prin Administraţia Fondului de Mediu“.

JCS-Alexandra Gorghiu