CARAŞ-SEVERIN – În ariile protejate din Parcul Naţional Cheile Nerei se estimează că mai trăiesc doar 3 perechi de şoimi călători, specia fiind atent monitorizată de activiştii de mediu de la WWF România!
Cu o finanţare de 20.772.680,20 lei, bani europeni nerambursabili, până sfârşitul acestui an, în Parcul Naţional Cheile Nerei Beuşnita este în derulare un proiect ce vizează îmbunătăţirea și menţinerea stării de conservare a habitatelor şi speciilor din acest parc naţional şi siturile Natura 2000 suprapuse, prin revizuirea planului de management.
Recent, cei de la Asociaţia WWF România au făcut publice primele detalii ale cercetărilor făcute în ariile protejate. Acestea se referă la una dintre cele mai rare specii ce trăiesc aici, mai exact, şoimul călător (Falco peregrinus). Pasărea, omologată de Guinness Book of World Records în 2015, ca fiind cea mai rapidă vieţuitoare din lume, atinge o viteză de peste 300 km/h, în momentul în care se lansează într-un atac vertical asupra prăzii, folosind din plin forţa gravitaţională. Atacurile în picaj sunt de o spectaculozitate aparte, susţin specialiştii. Cei mai importanţi factori ce ameninţă această specie, identificaţi la noi în ţară, sunt efectele unui turism necontrolat, practicarea unor sporturi extreme, braconajul şi jefuirea cuiburilor de către colecţionarii de ouă.
„În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, șoimii călători au fost vânați pentru că prindeau porumbeii mesageri ce transportau vești importante dintr-o parte în alta a frontului. În prezent, estimată la doar 3 perechi în planul de management anterior, populația de Falco peregrinus din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița este atent monitorizată de cercetători, în cadrul proiectului de revizuire a planului de management.“, informează cei de la WWF România.
JCS-Nicoleta Moraru
FOTO: Nicolae Șain