Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spunea primarul Ioan Popa, ca reacţie la valul de infractori care se află în libertate, fapt pentru care consideră că e nevoie de mai mulţi poliţişti locali, mai bine pregătiţi fizic.

Fie că vrem să râdem de vreun Garcea, că-l vrem Godină sau că-l visăm pe Robocop, Poliţia trebuie să-ţi confere ideea de siguranţă şi încredere. Pentru că „nu cred că e important ca poliţistul local să ştie unde este Machu Picchu sau Titicaca; sau între ce ani a domnit Mihai Viteazu“, aşa cum sublinia şi primarul Ioan Popa.

De fapt, pe asta a mizat edilul atunci când le-a cerut colegilor să introducă testele fizice şi limitări legate de înălţime pentru admiterea în Poliţia Locală. În pofida reacţiilor adverse ale social-democraţilor, edilul a subliniat că trebuie introduse cerinţe aşa cum e şi în cazul balerinelor sau stewardeselor, poziţii pe care nu le poate ocupa oricine. „Au anumită ţinută, altfel nu se poate! Şi în al doilea rând, s-au eliberat atâţia infractori în România încât eu personal simt nevoia să întărim securitatea persoanelor“, spunea primarul Ioan Popa, completând că aceste condiţii „puteau fi cerute, dar n-au fost cerute. Deci nu s-a făcut un test fizic pe Poliţia Locală. Poliţiştii actuali fac două teste pe an, primăvara şi toamna. Tocmai ăsta-i motivul pentru care angajăm poliţişti. Pentru că vreo 8 sau 12 poliţişti au renunţat, ne-am despărţit“. Să nu uităm că, nu o dată, imaginea le-a fost terfelită de poliţiştii locali scutiţi medical de activităţi fizice.

Şeful administrativului reşiţean spunea că în Poliţia Locală erau, înainte de cele 12 plecări, 65 de persoane. Am avea voie să angajăm câte unul la mia de locuitori, cifrele statistice dându-ne dreptul la 86… „Trebuie să facem urgent angajări. Fac apel la cei care sunt tineri, dinamici, îşi doresc să aibă o carieră de succes în Primăria Reşiţa, în cadrul Poliţiei Locale, să vină spre noi“, a încheiat primarul, completând că examinarea include teste fizice, de aptitudini IT şi un examen scris vizavi de activitatea poliţiştilor locali.

JCS-Antoniu Mocanu