Caraş-Severin, Romania

 

REŞIŢA – Vorbind despre construirea de noi locuinţe, administraţia reşiţeană se plângea și de migraţia cerşetorilor.Anul nou aduce noi speranţe în sfera imobiliară, în special familiilor de tineri din Reşiţa. „Sper să finalizăm şi să recepţionăm cele trei blocuri ANL de pe Calea Caransebeşului şi totodată să putem să oferim tinerilor în Poiana Golului, pe baza unui studiu de fezabilitate, terenuri pentru a-şi construi imobile de care au nevoie“, spune Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei.

Potrivit acestuia, aproximativ 25 de familii de tineri au solicitat teren la Direcţia de Patrimoniu, arhitectul Ioana Mihăiescu fiind cea care se ocupă în prezent de studiul de fezabilitate. „Îi mai lipsesc câteva avize, explică edilul Stepanescu. Acel teren este în suprafaţă de circa 2 ha, înainte de a ajunge în Poiana Golului, pe lângă UCMR, în partea dreaptă. E o pantă nu foarte mare, dar reţelele sunt în imediata vecinătate, iar prin fonduri de coeziune, sunt prevăzute extinderi şi modernizări de reţele de apă şi canalizare în Poiana Golului. Şi atunci este mult mai simplu să tragi acele reţele. Avem în vedere şi achiziţia de teren pentru construcţie locuinţe pentru tineri“.

Dar şi numărul solicitărilor de locuinţe sociale este, potrivit administraţiei reşiţene, deloc neglijabil, situat undeva între 1.700-2.000 de cereri. „Avem în plan construirea sau susţinerea construirii unor locuinţe pe Legea prima casă, pe diverse surse de finanţare, pe fonduri guvernamentale pentru tinerii care ar putea să însemne sau să reprezinte ceva pentru Reşiţa în principal, ţinând cont şi de latura socială. Dar am constatat un lucru poate important, am verificat mereu şi mereu cerşetorii, am verificat mereu persoanele asistate social. Ba e iarnă, noi îi trimitem la Dorohoi şi nu ştiu pe unde. Nu toţi sunt din Reşiţa. Cel puţin jumătate din cerşetori nu sunt din Reşiţa! Sunt vreo trei în jurul instituţiilor din Centrul Civic, le-am tot dat bani şi am încercat să-i convingem. E unul cu ziare, ăla e din Dorohoi. I-am spus: îţi plătim biletul, du-te la primarul din Dorohoi. E altul, săracul, care are un handicap, cu picioarele, din Bocşa: du-te la noul primar de la Bocşa şi stai pe post de bigudiu la ăla. Nu este simplu! Susţinem şi construcţia de locuinţe sociale, concomitent cu celelalte, dar prefer să vorbim prima dată de locuinţe pentru tineri, locuinţe pe care le-am putea oferi oamenilor muncii, care să le cumpere. Poate în parteneriate, aşteptăm oferte de la firme care să construiască locuinţe, exact cum se întâmplă în alte oraşe“.

Tot pe latură socială, municipalitatea aşteaptă studiile de fezabilitate pentru reabilitarea blocurilor din cartierul reşiţean Mociur. Anul acesta, „o să începem cel puţin unul să-l reabilităm, să inventariem persoanele de acolo, să vedem cine locuieşte acolo, pentru că într-adevăr este o zonă foarte grea, sensibilă a Reşiţei, un focar cum spuneau mulţi reşiţeni“, a explicat primarul.

Antoniu Mocanu

1 Comment

  1. De un timp nu mai am rabdare sa citesc toate declaratiile primarului.Sunt lungi si plicticoase. Parca taie panglica tota ziua la cate ceva, dar nu am auzit niciodata: am facut, am finalizat.

Adaugă comentariu