Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – S-a numit Viorel Coțoiu. Opere ale sale de mari dimensiuni sunt expuse la Galeria Agora și pot fi admirate până pe 5 martie. Este omagiul pe care foștii colegi din cadrul Filialei Reșița a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) îl aduc pictorului care-și dorea mult împlinirea artistică. „Un neliniștit aflat într-o luptă permanentă cu lipsurile și boala.”, în opinia lui Ion Bobeică, șeful UAP Reșița!

Viorel Coțoiu a absolvit Academia de Artă din Timișoara, clasa prof. Romul Nuțiu. A fost membru al filialei artiștilor plastici profesioniști din Reșița și membru al UAP România. A participat cu expoziții personale și de grup în orașe precum Reșița, Timișoara, Lugoj, Hunedoara, Deva, Brașov, București. În anul 2006, alături de alți cinci reșițeni, a expus în sala Constantin Brâncuși a Palatului Parlamentului. Criticul de artă Corneliu Antim publica atunci în ziarul „Național” un elogios articol la adresa celor 12 lucrări expuse de artistul bocșean. „O plăcută descoperire este pictura lui Viorel Coțoiu, artist la care par să vegeteze miraculoase plăsmuiri ale omenirii așa cum s-au transmis prin frescele Orientului și Occidentului. O pictură modernă cu personalitate evidentă.”, nota atunci Corneliu Antim. Comparația cu Van Gogh i-a aparținut profesorului Călin Chincea și a fost realizată într-un articol publicat în paginile noastre la scurt timp după expoziția de la București.

Criticii de artă începeau să se intereseze de Viorel Coțoiu. Prof. univ. și criticul Deliu Petroiu din Timișoara îl vizita acasă. „Viorel, acesta este spațiul tău de inspirație. Tu de aici să nu pleci.”, îi spunea profesorul plimbându-se prin curtea-atelier, plină cu rame, șasiuri și pânze pictate. Viorel însă a „plecat” definitiv pe 2 februarie 2021, la 52 de ani. Foștii colegi își amintesc cu dor de băiatul cu părul lung. Seria de lucrări „Carul cu boi”, precum și cea de portrete intitulată „Contemporanii” se remarcă în mod deosebit în cadrul expoziției la care membri UAP Reșița invită iubitorii artei.

JCS-Ionel Ivașcu