Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sau, altfel spus, cum a aflat Primăria Reşiţa că-i este distrusă păşunea, după ce Poliţia Locală a investigat o tăiere de arbori reclamată de cetăţeni!

Cetăţenii au sesizat Primăria Reşiţa despre defrişările din zona Dealului Golului, care la rândul său a sesizat Garda de Mediu şi Garda Forestieră. Şi dintre atâtea gărzi, la locul exploatării au ajuns poliţiştii locali. Care… ce credeţi că au aflat? Că zona unde se fac defrişările aparţine Ocolului Silvic Reşiţa, din subordinea Direcţiei Silvice Caraş-Severin. Mai mult decât atât, au descoperit că „ordinul de exploatare a fost dat în urma câştigării unei licitaţii de exploatare derulate de Direcţia Silvică“, ne asigură Primăria, într-un comunicat.

Ne-am obişnuit, de altfel, ca toate defrişările să fie legale, deci nu ele-s problema… Dar noroc cu ele, pentru că datorită lor s-a făcut o descoperire: „Lucrătorii Poliției Locale au găsit nereguli cu privire la depozitarea masei lemnoase. Pentru nerespectarea amplasamentului şi distrugerea păşunii aflate pe domeniul public al Municipiului Reşiţa a fost aplicată sancţiunea de 3.500 de lei, cu obligativitatea aducerii suprafeţelor distruse la starea iniţială şi eliberarea terenului ocupat ilegal. În acelaşi timp, facem demersuri la instituţiile abilitate pentru a verifica cadrul legal în care se desfăşoară exploatarea. (…) Primăria Reşiţa a depus toate diligențele pentru a include pădurile aflate în jurul municipiului într-un areal de protecție – zonă verde și pentru interzicerea tăierilor de orice fel în cadrul acestei delimitări“.

Direcţia Silvică n-a ascultat de Primărie ci şi-a urmat vechile planuri. Iar Primăria a constatat că defrişările continuă, dar speră ca, împreună cu instituțiile abilitate, să creeze perdele verzi de protecție în jurul orașului.

JCS-Antoniu Mocanu

FOTO: Eugen Pădureanu